Fimpat och klart
Det är inte länge sedan det var okej att en serveringsmiljö var rena Lützen. Många minns säkert också hur rökfritt det egentligen var när man hamnade på raden intill röksätena i en Linjeflygs-Fokker eller på ett charterplan från semesterorten. Steg för steg har det blivit bättre. Det blev rökstopp på flygplanen och så på tågen. Det kom regler om rätten till en rökfri arbetsmiljö. Vi gick ifrån ett samhälle där den rökfria miljön var sällsynt, till ett där rökningen sattes på undantag. I dag är det till och med så att man reagerar på utlandsresan om man hamnar i en vanlig serveringsmiljö där inte rökarna är sållade från icke-rökarna.
Det är inte givet att ett förbud skapar färre rökare. Inte heller att färre unga kommer att börja röka som en följd av beslutet, något som regeringen tror.
Men färre människor tvingas utsätta sig för cigarettrök. Fler får fika i frisk luft. Inte minst de allergiker och de astmatiker som tidigare tvingats avstå från vissa krog- och restaurangbesök på grund av de rökiga miljöerna. Det är viktigt nog. Att några blir ledsna för att de inte får ta sig en cigarett till kaffet och mazarinen, må då så vara.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!