Från Malin Randeniye på Restaurang Alma i Nyköping får vi två recept på olika inläggningar för zucchini.
‒Smaksatt som sill är den ett gott veganalternativ till sill, säger hon.
Förutom sill brukar matbutikerna sälja extra mycket ägg så här i påsktider. Det är en produkt som kan vara svår att ersätta rakt av med ett icke-animaliskt alternativ. Det betyder inte att den inte går att ersätta, bara att det först gäller att fundera över äggets funktion i varje specifikt recept. Allt från tofu och kikärtsmjöl (i omelettliknande rätter) till chiafrön och banan (i kakor) kan funka. För några år sedan dök även vattnet från kokta kikärtor upp som en populär äggersättare.
‒Kikärtsspad är ett bra substitut i både cookies och tårtbottnar, säger Robyn Nodlund på Mårtens hus, med tillägget att det måste vispas rejält.
‒Om du vill ha kladdigare bottnar – skippa bara ägget, men se till att ha mycket och bra olja i stället.
För den som är intresserad finns det gott om tips på nätet, bara att googla och klicka sig fram.
Från Mårtens hus kommer ett recept på en ljuvlig påsktårta, liksom XXx med skagenröra. Förra året gjorde jag själv en variant av mormors gamla favoritförrätt: en halv avokado med havre-crème fraiche, lite dill och tångkaviar. Creme fraichen går även att byta ut mot äggfri majonnäs (hemmagjord på sojamjölk eller kikärtsspad, eller köpt färdig i matbutiken) för den som föredrar det. Tångkaviar, och även den nya favoriten vegiar, som båda är gjorda på tång i stället för på fiskägg, finns att köpa i de flesta matbutiker. Men i år blir det kanske en mer avancerad skagenröra. Eller varför inte en påskpaella som Robyn Nordlund föreslår.
‒Jag tycker om mycket citron och apelsin i påskmat. Gör en paella med citronmarinerade champinjoner, rostad kokos, cocktailtomater ... släng i det du själv tycker är gott, säger hon.