Fiskar strandade i Näveån – Fia flyttade gäddor: "De sprattlade vid ytan"

Vattenflödena är så pass låga att runt 30 gäddor fick samsas om en pöl inte mycket större än en barnpool i Näveån. Något som fick Fia Hedman Brisenheim att rycka ut med håven.– Vi bildade en kedja och flyttade fiskarna nedströms där det fanns mer vatten, säger hon.

Alstorpsdammen strax norr om Nävekvarn torkar allt mer ut och för tankarna till Australien.

Alstorpsdammen strax norr om Nävekvarn torkar allt mer ut och för tankarna till Australien.

Foto:

Övrigt2018-01-18 09:00

Fia Hedman Brisenheim bor i Stockholm men har sommarställe i Nävekvarn. Hon och familjen tar regelbundna promenader och har sett hur vattenflödena i Näveån gått ner mer och mer för varje dag.

I lördagsmorse upptäckte hon en mindre vattensamling, nära idrottsplatsen, där fenor från fiskar stack upp.

– Fiskarna fick inte plats, då låg och sprattlade vid ytan, säger Fia.

Därför sprang de hem, hon och hennes man, och hämtade varsin håv.

– Vi håvade upp dem och klättrade ner på andra sidan gångbron och la fiskarna där, säger hon och hoppas nu att gäddorna har lyckats hitta större vattensamlingar i väntan på regn.

Att det är torrt syns tydligt i Alstorpsdammen, lite längre upp i vattendraget. Där vandrar tankarna bort till Australiens välkända billabonger, alltså korvsjöar som bildas när ett vattendrag byter riktning och därför lämnar kvar isolerade vattensamlingar. Granne med dammen är Per Olof Svensson. Han har bott länge vid dammen och tycker att 2018 sticker ut.

– Det är extremt torrt. Jag har inte sett det här på 20 år säger han.

De låga vattenflödena i Näveån har också satt sina digitala spår.

I en offentlig tråd på Facebook vädjar flera boende i området att de som pumpar vatten från ån att genast avbryta det. När SN var på plats stod ett pumphus i ån, som påminde om ett vattenverk i miniatyr, åtminstone helt stilla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!