Fixa en värmande fondue
Trött på tacos, wok och pizza? Fixa en värmande fondue i vinterkylan. Det är enkelt, mysigt och lätt att variera. En perfekt middag, både till vardags och fest!
Men den förtjänar ett bättre öde. Hur många maträtter kan skryta med lika många variationsmöjligheter som fonduen? Du kan doppa kött, fisk, skaldjur, grönsaker och svamp i olja eller buljong. Du kan doppa brödbitar i smält ost... Välj på hundratals såser att ha bredvid, kalla eller varma, servera ris eller potatis till. Till efterrätt kan du göra en ny fondue, där du doppar frukt i smält choklad.
Eftersom ingredienserna bjuds var för sig, blir fonduen välkommen hos alla, både hos kinkiga barn och festglada gourméer. Plus att förberedelserna tar minimalt med tid, eftersom gästerna lagar maten själva!
Glöm inte att fonduen är mer än en maträtt. Den är också ett sätt att umgås. Vid matbordet sprider den puttrande grytan en mysig stämning. Det blir omöjligt att ha bråttom, eftersom tillagningen sker medan man äter. Skålarna med olika innehåll frestar med många smaksensationer under måltidens gång.
Recepten är oändliga, och lätta att följa. En enkel köttfondue kan du göra så här:
Skär ett halvt kilo mört nötkött i centimetertjocka strimlor. Strimla paprika, tomater, gurka och champinjoner och lägg i skålar. Gör två kalla såser, en med chili och en med vitlök. Ställ fonduegrytan på bordet. Koka upp en liter köttbuljong, blandad med en deciliter sherry, i en kastrull på spisen. Häll över i fonduegrytan och tänd brännaren inunder.
Stick era fonduegafflar i varsin köttbit och/eller champinjon, och doppa ned dem i grytan i någon minut. Sedan är det bara att äta, tillsammans med grönsaker och såser!
Annat som är gott att koka i en köttfondue är salladslök, morötter och små broccolibuketter. Såserna kan varieras med till exempel ädelost eller italiensk salladskrydda.
Om du gör en ostfondue tänk på att osten lätt bränner fast i vissa kärl och att det är viktigt att röra i grytan. Annars är det bara att spetsa en brödbit på gaffeln, doppa ner den i grytan, lyfta upp den och sakta snurra härligheten tills osten har svalnat...mmmmmums!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!