Flaggorna på helstång vid Rosvalla – mitt i natten

Svenska flaggan vid Rosvalla trotsar mörkret, flankerad av den blåvita finska och Nyköpings kommunflagga. Men att ha den hissad nattetid strider mot de svenska flaggreglerna.– Vi brukar respektera detta, men i vissa fall ser vi till kundens önskemål, säger Lars Persson, verksamhetschef för fritid och service på Nyköpingsarena.

Här trotsar den svenska flaggan mörkret vid Rosvalla, flankerad av den finska flaggan och Nyköpings kommuns – måndag klockan 23.30.

Här trotsar den svenska flaggan mörkret vid Rosvalla, flankerad av den finska flaggan och Nyköpings kommuns – måndag klockan 23.30.

Foto:

Övrigt2017-05-13 17:50

"När flaggan är hissad ska det normalt vara ljust ute", står det på Stiftelsen Sveriges Nationaldags hemsida. Även om det inte är olagligt att ha flaggan hissad nattetid finns det svenska etikettsregler eller rekommendationer gällande hur den svenska flaggan ska hanteras.

Igår kväll, klockan 23.30 när mörkret fallit, fångades den svenska flaggan på bild när den stod hissad i all sin prakt vid Rosvalla.

Ni lägger inte så stor vikt vid flaggreglerna?

– Vi försöker absolut att följa etikettreglerna, men däremot lyssnar vi ibland till kundernas önskemål. I det här fallet ville de ha flaggorna hissade dygnet runt, säger Lars Persson, verksamhetschef för fritid och service på Nyköpingsarena.

[fakta nr="1"]

På Rosvalla pågår just nu ett internationellt innebandyläger med 850 deltagare, samt ett hockeyläger med 150 deltagare.

– Det är orsaken till att flaggorna kommer att vara hissade konstant hela veckan. Vi har kollat upp flaggreglerna kring arrangemang, och de är lite annorlunda då, säger Lars Persson.

Stiftelsen Sveriges Nationaldag kan inte säga något om alternativa regler i och med arrangemang, eller uttala sig om enskilda flaggor – som denna vid Rosvalla.

De är allmänt försiktiga kring att moralisera. "Flagga hellre än låt bli, även om du inte kan alla regler" är ett budskap som förs ut på deras hemsida.

Flaggregler

Generellt gäller följande flaggningstider: Den 1 mars till den 31 oktober hissas flaggan klockan 08.00. Den 1 november till den 28 (29) februari hissas flaggan klockan 09.00.

Under hela året ska flaggan halas vid solens nedgång, dock senast klockan 21.00. (För nordligaste Sverige under perioden när solen inte går upp, finns särskilda regler, se här intill). Om du vid särskilt festliga tillfällen vill flagga efter mörkrets inbrott bör flaggan vara belyst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!