Fler åldringar har fått vänta
Fallet med den 87-åriga kvinnan är inte unikt. Flera åldringar i Nyköping har fått vänta i över tre månader för att få ett trygghetslarm. Det är inte acceptabelt. Om man har bedömt att det finns behov av ett trygghetslarm ska beslutet verkställas omgående, säger Birgitta Lundström. länsstyrelsens äldreskyddsombud.
Två av dem hade väntat
i mer än tre månader.
Jag vet inte varför det tagit så lång tid för kommunen att ordna fram larmen. De behövs ju redan samma dag som beslutet fattas.
Flera av dem som ska ha larm har ingen annan insats från kommunen och för dem är det förstås en stor otrygghet att inte kunna larma om något skulle hända, säger Birgitta Lundström.
Carl-Åke Andersson (s) ordförande i äldre- och handikappnämnden säger att kommunen har haft problem med att larmanordningarna inte har räckt till.
Men nu har vi köpt in 50 nya larm.
Vi har en norm för hur länge man ska behöva vänta som längst, jag minns inte om det är en eller tre månader. Men det är ju den yttersta gränsen, beroende på tillgång kan man få larmet snabbare. Ibland kanske det bara tar en vecka, säger Carl-Åke Andersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!