Fler är sjuka länge i Sörmland

Tvärtemot utvecklingen i resten av landet så ökar antalet långtidssjukskrivna i Sörmland. På ett år ökade gruppen med nästan sex procent medan den minskade med drygt fyra i Sverige som helhet.

Övrigt2004-07-05 00:10
Försäkringskassorna runt om i landet har fått regeringens uppdrag att halvera antalet sjukskrivna fram till 2008.
Den dramatiska ökningen av antalet sjukskrivna som inleddes under slutet av 1990-talet hotar, menar regeringen, att undergräva hela den svenska välfärdspolitiken.

Uppdraget har lett till att försäkringskassorna blivit mer strikta när de bedömer om en person ska ha rätt till sjukpenning.
Reglerna i sjukförsäkringslagen har inte ändrats, däremot har tillämpningen stramats upp. Ett sjukintyg innebär inte längre automatiskt rätt till sjukpenning. Fler och fler får i stället rådet att i samarbete med arbetsgivaren försöka hitta alternativa
arbetsuppgifter som går att utföra trots den krämpa man har.

Och när det gäller antalet nya fall med sjukpenning har försäkringskassan i Sörmland, liksom de flesta i övriga landet, inte alls samma ökning som
tidigare.
Det gäller att få ned antalet som går in i en sjukskrivning. Det bästa är att direkt försöka se om det finns något annat den anställde kan göra under en kortare eller längre period, säger Tommy Sundholm, verksamhetschef på Försäkringskassan i Sörmland.
Men när det gäller att bryta sjukskrivningarna för dem som varit sjukskrivna i mer än ett år ligger Sörmland klart på efterkälken.

Medan antalet långtidssjuka i hela landet under senaste året minskat med 5 600 personer så finns det i Sörmland en ökning med över 200 personer. Ökningen har också fortsatt också under våren i år.
Det här är något vi måste agera mer för att komma till rätta med. De långtidssjukskrivna är vår mest prioriterade grupp, säger Tommy Sundholm.
Enligt Tommy Sundholm kommer siffrorna för långtidssjukskrivna att gå ned markant under slutet av sommaren och början av hösten.
Det innebär dock inte att människor kommer tillbaka i arbete.
Vi har ett stort antal fall där vi kommer fatta beslut om sjukersättning i stället för sjukpenning, säger Tommy Sundholm.
Sjukersättning är det som
tidigare kallades sjukpension. För den sjukskrivne innebär förändringen väsentligt sämre ekonomi. Medan sjukpenningen ersätter 80 procent av den sjukskrivnes förlorade inkomst ger sjukersättningen bara cirka 60 procent. Sjukersättning innebär alltså att den enskilde förlorar pengar samtidigt som samhället gör en besparing.

Också totalt sett ligger Sörmland fortfarande relativt högt när det gäller sjukskrivna.
Det så kallade ohälsotalet
antalet sjukdagar under ett år
ligger i genomsnitt på 42,9
dagar för Sverige som helhet.
I Sörmland ligger motsvarande siffra på 46,1. Allra högst låg det i Oxelösund som hamnar på 58 dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om