Factfulness, är namnet på den framlidne Hans Roslings sista verk. Med boken uppmanar han läsaren att se statistiken och strunta i skrönorna. Redan i inledningen krossar han myt efter myt, genom att helt enkelt redovisa fakta. Till exempel: Fler barn vaccineras, inte färre. Färre människor lever i extrem fattigdom, inte fler. Medellivslängden i världen är inte – som många tror – 50 eller 60 år, utan 70. Den genomsnittliga 30-åriga kvinnan har inte gått tre eller sex år i skolan, utan nio. Poängen är att människan har en oerhörd förmåga att tro att saker och ting är värre än vad de faktiskt är.
Rosling påpekar att korrekta uppgifter inte bara behövs för världen i stort. De är dessutom viktiga för vårt individuella välmående. Den som är felinformerad kommer stressa upp sig över företeelser i onödan (och tvärtom missa större problem). Hans bok är en nödvändig påminnelse i ett samhälle där det självupplevda är i fokus. Vi människor väljer vår egen fakta. De siffror som stödjer våra teser och åsikter tror vi på. De siffror som motsäger dem bortförklarar vi hellre. I en sådan samtid hade Hans Roslings fasta grepp om empirin behövts. Nu får vi andra ta vid där han slutade.
För att göra en analys är kunskap något oundgängligt. Den som har felaktig data landar i felaktiga slutsatser. Det behövs därför fler människor som lovordar fakta, håller brandtal för diagram och prisar uppslagsverk.
SPORTREPORTER