Fler elever bekräftar kränkningar på Ökna

Efter onsdagens avslöjande om en elevs anmälan till Skolinspektionen har flera personer hört av sig till SN med liknande erfarenheter. – Jag blev mobbad, fick social fobi och orkade inte gå kvar. Lärarna gjorde ingenting", säger Sandra Karlsson, som varit elev på naturbruksgymnasiet.

Sandra Karlsson beklagar att hon inte fick stöttning och var stark nog att stå emot mobbningen. Hon älskar djurvård och hade längtat efter utbildningen på Ökna.

Sandra Karlsson beklagar att hon inte fick stöttning och var stark nog att stå emot mobbningen. Hon älskar djurvård och hade längtat efter utbildningen på Ökna.

Foto:

Övrigt2017-04-22 10:00

Flera tidigare och nuvarande elever berättar om Ökna som en skola fylld av rykten. Och att ryktena betraktas som sanning, av både elever, ledning och lärare.

Tjejer får ofta höra att de är horor och slampor, ibland som "straff" för att de inte vill ställa upp på det som killarna vill. Vissa killar är ledare med en svans som följer och härmar på grund av grupptryck.

– Jag tror egentligen att det skulle ha hjälpt att flytta på dem som var värst. Men jag fick ingen stöttning och under det halvår jag gick på skolan hörde jag inget prat om någon värdegrund, säger Sandra Karlsson, som gick på Ökna för några år sedan.

En annan elev, vi kan kalla henne Anna, tog sig igenom alla tre åren, men med rejäla perioder av frånvaro. Hon riktar hård kritik mot skolledningen.

Det enda hon tror skulle hjälpa vore att byta ut vissa personer och utbilda alla lärare i etik och bemötande.

Som ett exempel ger hon första veckan i skolan. Trots att skolan haft problem med nollningar där tjejer utsatts för sexuella, förnedrande uppgifter lämnades de ifred av vuxna.

– Dåvarande treorna hade radat upp sig i matsalen vid ett långbord, alla killar vända mot ingången. Så sitter de och högljutt betygssätter alla tjejers rövar. Ingen reagerade.

Anna berättar att hon i slutet av första året gjorde en våldtäktsanmälan mot en annan elev på skolan.

– Samma dag som jag ska till polisen så kallar ledningen mig till möte och de tycker att min mamma ska följa med. De säger bara att de vill prata om "ryktet". Men när vi sitter på kontoret så vill de ta upp en helt annan sak än våldtäkten. Vi kommer in på den ändå, men sen säger de bara: "förresten, dina betyg ser inte så bra ut...".

Hon önskar att ledningen hade agerat mer professionellt.

– Folk fattar inte vad rykten kan göra med ens liv, säger hon med gråten nära.

Utredningen om den anmälda våldtäkten lades sedan ner, eftersom ord stod mot ord. Hon blev sedd som en lögnare och osanningar spreds om henne.

"Öknaskolan är en skola som ser allt, vet allt men gör absolut ingenting. Varför har de detta goda rykte - jo för att de inte agerar för de vill inte hamna i tidningar, löpsedlar och liknande.", skriver en annan elev på skolan i ett mejl till SN:s redaktion.

En annan person med insyn i skolans verksamhet kommenterar: "Frågan gällande skolans värdegrund, låter fint, men efterlevs inte. Man kan använda klyschan 'mycket snack men lite verkstad'. Kanske det också gäller hanteringen gällande kränkningarna bland eleverna."

Anna har gått vidare i livet, men är fortfarande i psykisk obalans.

– Skolan är gammal och en del av Nyköping. Men jag skulle inte skicka min dotter dit som den ser ut i dag.

Rektorn Per Fermviks kommentade på skolans Facebooksida under torsdagen: "Angående anmälan om allvarliga kränkningar på skolan - vi har inte blivit kontaktade ännu av myndigheterna varför vi ännu inte tagit del av anmälan i sin helhet. Självklart kommer skolan att agera, arbetet är redan inlett sedan vi fick den första informationen för ca en vecka sedan."

Anmälan

Skolinspektionen och Diskrimineringsombudsmannen tittar just nu båda två på hur de ska agera i Öknafallet. Personer som upplevt liknande saker uppmanas höra av sig för att myndigheterna ska få en mer komplett bild.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!