Det var i slutet av augusti som det började brinna i familjen Alkestigs kök i Gnesta, på grund av en så kallad torrkokning. 11-årige Denniz Alkestig lyckades släcka branden med en brandsläckare, och har fått mycket beröm från räddningstjänsten för sitt rådiga ingripande.
Räddningstjänsten rycker ut på 6000 bostadsbränder varje år, och det är just olyckor kring spisen som är den vanligaste orsaken. Omkring var fjärde svensk saknar dock en brandsläckare i hemmet, enligt en Sifo-undersökning tidigare i år.
Enligt Christer Sjögren, insatsledare på räddningstjänsten i Nyköping och konsulent på brandskyddsföreningen, har antalet brandsläckare ökat markant i Sörmland de senaste åren.
– Det har blivit mycket bättre. Ett försäkringsbolag gick ut och erbjöd gratis brandsläckare till sina kunder för något år sedan, och delade ut ett par tusen.
Folk har även blivit bättre på att kontrollera sina brandvarnare.
– För några år sedan var det många som inte funkade, men jag upplever att fler och fler har fungerande brandvarnare, säger Christer Sjögren.
En annan säkerhetstrend som florerat de senaste åren är så kallad prepping, vilket innebär att man förbereder sig för katastrofer bland annat genom att bunkra mat och vatten. Enligt Gnestabon och Civilförsvarsförbundets andre vice ordförande Åsa Helldén Ruocco har allt fler även börjat tänka på krisberedskap efter att MSB skickade ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" i våras.
– Vi tar för givet att allt fungerar för oss, säger Åsa Helldén Ruocco.
Vad tycker du att man borde tänka på?
– Alla borde göra en risk- och sårbarhetsanalys i sitt hem. Då ska man tänka på de grundläggande behoven, om det skulle bli till exempel ett längre strömavbrott. Det handlar om vatten, mat, värme, sömn och information, säger Åsa Helldén Ruocco.