Flera skolor kan ta bort praon
Flera av skolorna i Nyköping, Oxelösund, Trosa och Gnesta överväger att ta bort praon. Det är svårt att hitta platser som uppfyller alla säkerhetskrav och ändå kan erbjuda eleverna meningsfulla uppgifter.
livet och samhället har förändrats så mycket att den inblick i arbetslivet som praon ger inte är intressant i dag. De ökade krav-en på arbetsmiljö och säkerhet gör att det är få arbetsplatser som kan vara aktuella och ofta får man göra ganska tråkiga sak-er, säger Lennart Ström, rektor för Oppebyskolan, som är beredd att skrota praon helt.
Vi har diskuterat det. Det ger sig självt eftersom det är svårt att få tag på arbetsplatser.
Flera av de högstadieskolor som SN har pratat med vittnar om att det blir svårare och svår-are att hitta praoplatser till eleverna. En anledning är att organisationen på arbetsplats-
erna blir allt mer slimmad. En annan är att fler och fler högre utbildningar och gymnasie-skolor inför praktik och på så sätt konkurrerar med högstadieeleverna om praktikplatser.
På Frejaskolan i Gnesta kom-mer årets högstadieelever att praoa i en vecka. Skolan har dock planer på att ändra detta till nästa läsår. Hur är ännu inte bestämt.
På en sån här liten ort blir belastningen rätt hög på företagarna när vi ska ha ut alla våra elever. Vi har väldigt många småföretag, med en eller två anställda. Då kan det vara svårt att få meningsfulla uppgifter som prao, säger Ann-Sofie Livenhage.
På Nyköpings friskola har man helt gått ifrån praoperioderna och jobbar sedan ett år tillbaka med arbetslivet på ett helt nytt sätt.
Vi jobbar med företags-adoption. Eleverna adopterar ett företag som de följer under åttan och nian i högstadiet, berättar läraren David Dahlgren.
Tidigare hade skolan traditionella praoperioder.
Vi tyckte att det gav ganska lite. En del kunde hamna på Mc Donalds och fick stå och se på hur man gör en hamburgare. Det var ofta inte så givande uppgifter. Nu letar vi efter engagerade företag, de som vill ha ett samarbete.
I stället för praktikperioder har eleven mer kontinuerlig kontakt med sitt företag.
Man kanske till exempel är på företagets ekonomiavdelning en viss dag i månaden under ett helt år, säger David Dahlgren.
Men alla skolor planerar inte en förändring av praon. På Östra skolan i Nyköping är eleverna just nu ute på två veckors prao i nian som de ordnar själva.
Mitt intryck är att det ger eleverna bra erfarenheter, säger vikarierande studie- och yrkesvägledare Helena Runevall.
Jag tror att så länge det går att hitta platser som är meningsfulla så behåller vi praon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!