Flitigaste läsarna finns i Oxelösund

Oxelösund har återtagit första platsen på Sörmlands boklånarlista. Satsningen på unga läsare har slagit väl ut. Förra året lånade den genomsnittlige Oxelösundsbon 10,2 böcker på biblioteket.

Övrigt2002-12-04 17:25
Kuststaden Oxelösund har toppat länets boklånestatistik under lång tid, men år 2000 tappade man lånelistans guldplats till Trosa kommun. Nu har biblioteksstatistiken för 2001 blivit klar och där visar det sig att Oxelösundsbon med sina 10,2 boklån om året sprungit förbi Trosabon som 2001 lånade 9,9 böcker i snitt.
Det känns väldigt bra. Det finns ett starkt intresse för att läsa hos Oxelösundsborna, säger kulturchefen Conny Zetterlund.

Den främsta orsaken till bibliotekets framgångar tror han är satsningen på unga läsare.
Vi jobbar mycket med barn och ungdom och har ett tätt samarbete med skolorna. Det lönar sig. Det är viktigt att satsa på barn. Vi behöver alla ett språk och det får man genom att läsa.
Tillgängligheten spelar också roll.
Det är viktigt att man har öppettider som passar folk och ett bra utbud av böcker.
En annan kommun som kan glädjas åt den nya statistiken är Gnesta som gjort ett rejält skutt uppåt i länets boklånarlista. Från näst sista platsen 2000 (7,2 boklån per invånare) till en bronsplats (9,5 boklån per invånare). Nyköpingsborna lånade i snitt 8,4 böcker 2001, vilket är en minskning jämfört med tidigare år.
Landets flitigaste låntagare finns för övrigt i Tingsryd (15,2 boklån per invånare) och Essunga (14,9 boklån).
Totalt minskade dock utlåningen på de svenska biblioteken mellan åren 2000 och 2001, enligt rapporten Folkbiblioteken 2001. Sammanlagt lånades 78,4 miljoner böcker och så kallade AV-medier 2001, att jämföras med 79,9 miljoner 2000.

När det gäller böckerna minskade samtliga kategorier - skönlitteratur, facklitteratur och barnböcker.
Många biblioteksbesökare använder biblioteken till annat än att låna böcker, konstaterar Birgitta Modigh, avdelningschef på Statens kulturråd som gett ut rapporten.
Man kommer till biblioteket och använder datorerna för att söka information, och naturligtvis, som man alltid har gjort, även läsa tidningarna och tidskrifterna.
Birgitta Modigh tror också att pocketböckerna kan vara en bidragande orsak till att utlåningen av böcker har minskat.
Böcker finns väldigt snabbt i pocketformat nu. Folk kanske köper pocket i stället för att låna och köa på biblioteket. (TT/SN)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!