Flodvågskatastrofen får minnesmärke: "Viktigt att det blir verklighet"

Under 2018 invigs minnesmärket för offren i flodvågskatastrofen som drabbade Sydostasien 2004. 543 svenskar och totalt en kvarts miljon människor miste livet. Västerljungsbon Charlotta André överlevde vågen och har skrivit boken "Och himlen var oskyldigt blå, en berättelse från tsunamins Khao Lak".

Charlotta André hamnade i flodvågskatastrofen 2004.

Charlotta André hamnade i flodvågskatastrofen 2004.

Foto:

Övrigt2017-12-29 06:00

"Gravitational ripples" invigs i sommar. Vilken betydelse har minnesmärket?

‒Jag tror att det är jätteviktigt att det nu blir verklighet och det är bra att det finns en plats som man som anhörig kan gå till. Det är också viktigt att Sverige som nation visar sin respekt för de som drabbades och hedrar de medborgare som förlorades i katastrofen. Minnesmärket har därför en väldigt stor betydelse.

Vad tycker du om utformningen?

‒Jag tycker det ser fint ut och tror och hoppas att det blir en fin plats dit man kan gå och minnas sina saknade. För vissa anhöriga har det varit oerhört viktigt att de dödas namn finns med, andra har inte fäst lika stor vikt vid det. Det är bra att man har fått välja hur man vill ha det i det här fallet och att de anhöriga fått vara med och bestämma den saken. Personligen tycker jag det är bra att namnen finns med.

Hade det behövts ett minnesmärke tidigare?

‒Ja, det tycker jag verkligen. Enda kritiken man kan ge i det här fallet är att det har tagit lång tid att förverkliga monumentet. Det är svårt att förstå att det tagit så orimligt lång tid. Men hela hanteringen, från de första dagarnas katastrofhjälp till utredningar och planer på minnesmärken har präglats av en brist på handlingskraft från statligt håll. Att minnesmärket nu verkligen kommer på plats känns därför väldigt bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om