Joakim Berndes är IT-ansvarig på ett företag i Stockholm och tågpendlar från Vagnhärad tre dagar i veckan. För att komma till stationen i Vagnhärad behöver han ta buss 710 som ofta är sen. När han ska hem är det ännu trixigare, då måste han ta buss 805 till trafikplatsen i Lästringe och byta till 555 för att komma till övre Tystberga. Om någon av bussarna är sen blir Joakim Berndes strandsatt i Lästringe, något som hänt åtskilliga gånger.
Joakim Berndes har laddat ner Sörmlandstrafikens app där han via gps kan följa bussarna i realtid. Och han har upptäckt att bussförseningarna inträffar redan i början av resorna.
– De morgnar jag ska åka till jobbet kollar jag i appen för att se att bussen är i tid. Men redan vid sjukhuset är bussen oftast fyra minuter sen. Vad är det som gör att bussarna inte klarar av att åka från Nyköping i tid, undrar han.
Tack vare att Joakim kan flexa förlägger han aldrig jobbmöten före klockan 10.00 och han jämför busspendlingen med lotteriverksamhet. Att det är slumpen som gör om han hinner i tid.
Åtskilliga gånger har Joakim även fått agera trafikledare åt sig själv genom att försöka ringa Sörmlandstrafiken och meddela att bussen är sen och be ansvarig trafikledare se till anslutningsbussarna inväntar de sena bussarna.
– Jag vet inte hur många skärmdumpar jag skickat till Sörmlandstrafiken med bilder på förseningar. Jag har enormt stort tålamod men den senaste tiden har vi övervägt att flytta till någon plats där både pendling och skolor funkar.
En strävan efter ett hållbart leverne är främsta anledningen till varför Joakim Berndes och hans fru Mia valt att bara ha en bil, trots att de bor i utkanten av Tystberga. Men han tycker att Sörmlandstrafikens agerande tvingar folk att köra bil.
– Det bor fyra stockholmsfamiljer till på vår gata och de flesta jobbpendlar i bil.