Folklig buskis på vandring i Gnesta

Plötsligt ligger en fyllbult mitt i vägen. Det uppstår handgemäng med polis. En cirkel av åskådare följer spektaklet. Men lugn, det är bara Gnesta guidesällskap som visar hur det kunde gå till på den gamla goda tiden.

Övrigt2002-06-25 23:13
Det är London och Gnesta och så några orter till som gör det. Bjuder på dramatiserade vandringar genom stan. I världsstaden London kan Jack the Ripper dyka upp på en mörk bakgata vid Themsens strand. Gnesta bjuder på Kalle Kolare, en försupen skomakare och den lösaktiga Tolvskillings-Anna.

I tisdagskväll genomfördes den första av årets två dramavandringar genom Gnesta. Under den timslånga promenaden möter vandrarna gestalter och miljöer från förr. Samtliga personer har levt och verkat i Gnesta. De sjunger, spelar upp scener och berättar om sina liv. Kärnan i guidesällskapet kommer från Gnesta revysällskap, bland andra Bengt Landin som utvecklat scener och dialoger.
Det som bjuds är inget finlir, tonen är buskisens och folklustspelets. Här talas högt och brett och mycket dialekt. Människorna är vardagsprofiler från trakten, med ett undantag. Harry Martinsson. Författaren bodde i en stuga i Gnestatrakten i slutet av femtiotalet. Från den tidsperioden kommer också Folkets Hus Elektronen där Harry Martinsson i Mats Hammarlöfs gestalt berättar och läser dikt. Kultvarning för Elektronens entré. Är K-märkt informerat?

Ett äkta Helan och Halvan-par visar också upp sig. Det är skillingtrycksförsäljaren Lilleman i miniformat och den väldige bonden Finnviken som gör sällskap. Finnviken var en excentrisk bonde som vägrade klippa håret, därav en väldig kalufs. De är på väg till den marknad som avslutar vandringen. Marknaden var en gång Gnestas stora dragplåster.
En promenad genom Gnesta i denna form väcker många tankar. Idén är bra, och fungerar utmärkt men den skulle naturligtvis kunna utvecklas ytterligare. Greta Garbo borde få vara med, till exempel. Och varför inte någon av de två kungar som brukade gästa Gnesta på väg till Tullgarn? En annan Gnestaprofil som inte deltar är Bellman, men han har ju sitt eget spel, så det får väl passera.
Även nutiden skulle kunna beredas plats. När tisdagens vandringssällskap passerar Ungdomens Hus står där ett gäng på trappan och spelar gitarr, sjunger lite, pratar och skrattar. I sådana möten finns plats för improvisation hos aktörerna i guidesällskapet. Det hade varit roligt att se hur den salig doktor Nyblin skulle tackla ett sådant möte, till exempel. Vad händer när dåtid möter nutid?

Miljöerna är valda med tanke på att de ska berätta något väsentligt om Gnesta. Därför inleds turen framför järnvägsstationen. Gnesta är ett stationssamhälle och det var järnvägen som lade grunden till ortens framväxt. Här blir också mötet mellan historia och dagens vardag tydlig. Tågen som dundrar in är sprillans moderna, medan järnvägsstationen är från början av förra seklet. Skådespelarna i sina kostymer blandas med pendelresenärer. Och det sker med musik. För första gången deltar dragspelaren Irene Björkander och det är väl valt tillskott till Gnestaatmosfären.
Nästa dramavandring genomförs den 2/7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om