Folkligt men inte fånigt

Lata gubbar, barska gummor och en flaska brännvin, det är huvudingredienserna i många folklustspel - så även i årets föreställning i Gamla Oxelösund.– Men det får inte bli fånigt, säger regissör Stephan Grönroos.

Foto:

Övrigt2014-07-10 08:12

På gräsmattan utanför Skärgårdsmuseet i Gamla Oxelösund gnabbas det för fullt. Anna är trött på sin late make Johan som hellre sitter med en tuting i solen än drar in pengar till hushållskassan.

– Det här är ett tvättäkta folklustspel, sega gubbar som inte tycker om att jobba och mest gnäller. De som verkligen ser till att det händer något är deras fruar, säger Stephan Grönroos, som förutom att regissera även har skrivit manus till föreställningen "Drömmar av koppar, drömmar av guld", som har premiär i Gamla Oxelösund på tisdag.

Spelet skildrar två bröder som har blivit frånsprungna av tiden. Året är 1954 och Johan och Nils sitter hemma på gården och tillverkar kopparpannor, utan att märka att samhället omkring dem förändras.

– De här bröderna har inte riktigt hängt med, de försöker försörja sig inom kopparbranschen och förstår inte varför det plötsligt går så dåligt för dem. Det har helt gått dem förbi att det numera är rostfritt stål som gäller, säger Stephan Grönroos som själv spelar en av bröderna.

Stephan Grönroos är bosatt i Norrköping, men som barn tillbringade han och hans familj många somrar i Gamla Oxelösund. Några av dem i det vita trähus som i dag är Skärgårsmuseet, tillika spelplats för "Drömmar av koppar, drömmar av guld".

Idén att återuppta den gamla traditionen med ett sommarspel i Gamla Oxelösund kom när Stephan Grönroos besökte platsen för två år sedan.

– När jag fick se platsen igen insåg jag att den är som klippt och skuren för ett folklustspel. Jag tog kontakt med museet som tyckte att det var en jättebra idé, särskilt med tanke på att de har 20-årsjubileum i år.

I sann sommarteateranda präglas folklustspelet av förvecklingar och lyckliga slut. Men för Stephan Grönroos går det en tydlig skiljelinje mellan folklustspel och buskis. En förebild i genren är "kungen av folklustspel", Gideon Wahlberg, mannen bakom "Söderkåkar".

– Karaktärerna får inte enbart bli karikatyrer, det ska vara riktiga människor det handlar om.

Det var bland annat den inställningen som tilltalade Cecilia Beijer från Oxelösundsbaserade kulturföreningen AKNE.

– Det är meningen att det ska vara lättsamt och kul, men det här är ingen lyteskomik utan har en realistisk botten, säger Cecilia Beijer som spelar Nils hustru Kristina.

Sång och musik är ett vanligt inslag i folklustspelet. I "Drömmar av koppar, drömmar av guld" bjuder ensemblen på nyskrivna texter till melodier som "Min soldat" och 34:an", tillsammans med gitarristen Christian Bengtsson.

Om knappt en vecka är det dags för premiär och nu återstår bara de allra sista, men nog så viktiga, detaljerna. Som att hitta ett par passande byxor till Stephan Grönroos rollfigur Johan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om