Folkomrösta om euro och pendlarkort i Gnesta
Sörmland tillhör de snabbast växande länen i landet, enligt SCB. Bakom den positiva utvecklingen ligger en stor inflyttning som förvisso skulle kunna vara ännu större, om det byggdes fler bostäder. Gnesta tillhör de kommuner i länet som har byggt och som procentuellt ökar mest.
Kommunen har all anledning att glädja sig. Med fler invånare ökar skatteintäkterna men också kostnaderna. Gnesta dras med ett växande budgetunderskott. För att få budgeten i balans är alla överens om att det krävs nedskärningar i kommunens verksamheter. I går fick Gnestaborna det chockartade beskedet att kommunen måste spara 25 miljoner kronor på tre år. Det låter sig inte göras utan att man säger upp personal. Skola och äldreomsorg är de tyngsta posterna i kommunens budget. Men skolan har redan låga kostnader jämfört med andra kommuner. Ytterligare besparingar skulle onekligen slå hårt mot undervisningen.
I det läget vill den socialdemokratiska ledningen återställa priset för pendlarkortet från 700 kronor till 500 kronor. Det var det enda konkreta vallöfte som socialdemokraterna gav i valrörelsen och sannolikt en starkt bidragande orsak till valsegern. Men det var innan väljarna fick klart för sig hur stort budgetunderskottet skulle bli. Att sänka priset på pendlarkortet från halvårsskiftet 2004 kostar 1 250 000 kronor och 2,5 miljoner kronor året därpå. Pengar som skulle kunna användas i skolan och i vården. Är det verkligen vad kommuninvånarna i Gnesta vill? Det enklaste sättet för socialdemokraterna att krypa ur sitt ogenomtänkta löfte är att ställa frågan i samband med folkomröstningen om euron, den 14 september.
Frågan skulle kunna lyda: ska kommunen satsa på friska kommuninvånare med välbetalda arbeten eller ska pengarna användas i skolan och i vården? Inte ens om man frågar pendlarna är svaret givet. De nya Gnestaborna har valt att bo här för att de vill ha en bra barnomsorg och skola för sina barn. Att stiga på pendeltåget i förvissning om att barnen är trygga på dagis och inte har ont i magen när de går till skolan, är värt många hundralappar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!