Tidningens granskning av Folktandvården Sörmland AB:s kostnader för utbildningar, möten och övriga sammankomster visar på en årlig medelkostnad på cirka 3,8 miljoner. Drygt en fjärdedel av kostnaderna är kopplade till bolagets årliga personalträffar, Tandvårdsdagarna, som bland annat arrangerats på Yasuragi.
Bolagets vd Peter Vrager poängterar att Folktandvården har 480 anställda och verksamhet på 25 arbetsplatser över hela länet. Han säger att sammankomsterna är angelägna av flera skäl.
‒Det handlar i grunden om kompetensutveckling men även om att träffarna ska inspirera och ge energi. Vi har haft hög sjukfrånvaro de senaste åren och vi valde Yasuragi i fjol som en del i en stor hälsosatsning, säger han.
Folktandvården har bokfört fem besök på Yasuragi sedan 2014. Peter Vrager har varit med vid två tillfällen och båda gångerna har bolaget fått betala för alkoholen. Även när Peter Vrager åt julbord på Gripsholms värdshus i Mariefred fick Folktandvården betala för alkohol.
‒Vid julbordet på Gripsholms värdshus i Mariefred fick vi inte fakturan uppdelad så vi tog alkoholen på företaget. Normalt gör vi inte det på chefsmöten men det gjorde vi då. Även när kontoret (administrativ personal i Nyköping) var på Yasuragi så blev det vin till maten. Olycksfall i arbetet, säger han.
Kan du förklara Folktandvårdens intresse för Yasuragi?
‒Det finns inget liknande på närmare håll. Vi började i liten omfattning, sen tog vi dit hela personalen. Det har med personalvård, känslan för företaget och energi att göra, säger Peter Vrager.
Vid tolv tillfällen de senaste fyra åren har Folktandvården haft Hedenlunda slott som bas.
‒Hedenlunda väljer vi främst på grund av deras lokaler. Vi har arbetsmöten där och då behöver man flera grupprum intill varandra. Hedenlunda är nästan enda stället i länet förutom några hotell som kan erbjuda det på ett bra sätt, säger Peter Vrager.
Faktum är dock att mer än hälften av besöken på Hedenlunda haft färre än 25 deltagare. Ett antal som rimligen borde kunna få plats i någon av landstingets egna möteslokaler.
‒Vi är miljöcertifierade och försöker spara både miljö och pengar. Men ibland måste man ses, det kommer vi inte ifrån. Det är många som slåss om landstingets lokaler.
Tandvårdsdagarna 2016 och 2017 kostade cirka 2 900 kronor per deltagare. Är det mycket eller lite i dina ögon?
‒Det är så mycket det kostar men vi får mycket tillbaka. Vi jobbar även för att våra kunder ska få något tillbaka. Det är vår chans att kitta ihop företaget, göra saker tillsammans och inte minst träffa sina kolleger. Det ger energi. Vi är också rädda om vårt varumärke som arbetsgivare eftersom konkurrensen om personal är stenhård i vår bransch.
Fotnot: I enlighet med landstingets reviderade alkoholpolicy i februari kommer Tandvårdsdagarna inte att inbegripa alkohol i fortsättningen.