Fondsocialismen försöker slå tillbaka

Övrigt2005-04-13 16:48
Sven-Erik Österberg är en av ministrar som Göran Persson kallade in när han skulle toppa laget. Österberg lyftes från riksdagen in i statsrådsuppställningen som biträdande finansminister ett drag som mötte kritiken mot Persson för att han inte plockade några ministrar från riksdagsgruppen. Vad som var toppningen förblir ett mysterium.

Nyligen har biträdande finansministern kommit helt snett när han har försökt att sätta igång en debatt om AP-fondernas roll i det svenska näringslivet. På Österbergs initiativ är nu ändrade regler för AP-fonderna på gång.
Förslaget går ut på att en större andel av AP-fondernas riskspridning ska minskas genom att mer pengar placeras i Sverige. Taket för hur mycket fonderna får äga i ett enskilt börsföretag ska höjas från 10 till 30 procent. Samtidigt beklagar sig Österberg över att Sjunde AP-fonden, som förvaltar PPM-medel, inte får rösta för sina innehav.

Vi ser ännu ett utslag av fondsocialism som missar målet. Det enda som piggar upp är att Sven-Erik Österberg och därmed kanske även regeringen tycks ha insett vilka stora problem som finns - med bristen på långsiktiga och aktiva ägare samt avsaknaden av trygga arbeten och investeringar.

Men lösningen är inte att spekulera med svenska folkets pensionsbesparingar eller att använda dessa för att förverkliga politiska maktambitioner. Att statliga fonder ska bli långsiktiga storägare som aktivt utövar sin rösträtt på den svenska börsen luktar bara unket 1970-tal.
AP-fondernas uppgift bör fortsätta vara att förvalta medel med god riskspridning för att generera högsta möjliga avkastning till lägsta möjliga risk. Det är till gagn för såväl nuvarande som framtida pensionärer.

Regeringens uppgift, däremot, är att skapa bättre villkor för företagande och stimulera tillväxt såväl för att trygga sysselsättningen som att uppmuntra entreprenörskap. Det görs med förenklade regler och villkor för företagande samt lägre skatter. Inte minst borde det privata, enskilda ägandet uppmuntras på bekostnad av det stora anonyma institutionaliserade fondägandet, som är olyckligt oberoende av om det rör sig om offentliga eller privata fonder.

Den tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt suckade på sin tid högljutt över dessa löntagarfonder som han baxat till votering och inte såg något värde i. Österbergs moderna version av fondsocialism innebär mer av samma feltänk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om