Den nya uppdelningen av grundsärkskolan i Gnesta innebär att en elevgrupp på tio elever splittrats upp i två enheter, F-6 elever i Dansutskolan och 7-9 i Frejaskolan. Enheten Cymbalen har dessutom inhysts i ett eget hus intill Dansutskolan.
Uppdelningen gjordes efter Skolinspektionens tillsyn i våras, som bedömde att kommunen behövde klargöra vem som är rektor för eleverna vid grundsärskolan, då vissa av eleverna varit klassplacerade på andra enheter.
Flera pedagoger slutade även efter beskedet om uppdelningen, med skälet "uppdraget är otydligt".
Åsa Tveit Jakobssons dotter Wictoria går i sjätte klass medan bästisen i sjuan gick vidare till Frejaskolan. Wictoria mår inte längre bra på Cymbalen dels för att hon saknar kompisarna i klassen där hon grundplacerats men även för att hon saknar tryggheten med de vuxna som tidigare jobbat i skolan.
– Hon ringer mig på jobbet och gråter. Hon har även rymt upp till Freja där de gamla klasskompisarna går.
Redan i våras framförde Åsa sina farhågor till grundsärskolan rektor.
– Utifrån våra barns perspektiv är jag orolig. Wictoria har utvecklats enormt det senaste året, både socialt och kunskapsmässigt, så därför känns det hemskt om det nu ska stagnera.
– Jag är orolig för att min dotter som går i sexan inte ska få rättvisa betyg. Vem ska sätta betygen? Idag är det i praktiken en elevassistent som är ansvarig för klassen, konstaterar Åsa Tveit Jacobsson, som själv arbetar på en skola i Södertälje.
Läget är akut nu eftersom det saknas behörig lärare vilket är särskilt viktigt för dessa elever, menar föräldrarna. Varför har inte Gnesta kommun sökt efter en behörig pedagog? Samtidigt har Åsa full förståelse för att den nuvarande läraren är sjukskriven.
– Det är tufft att undervisa och ansvara för fem elever som befinner sig på olika nivåer med olika behov, dels för att den yngsta går i tvåan och den äldsta i sexan. Men även utifrån olika förutsättningar.
Tanken är att barnen ska kunna delta i sin grundskoleklass när det är möjligt, exempelvis när det är undervisning i praktiska ämnen.
– Idag finns inte en möjlighet till integration med de andra eleverna. Vilket är urdåligt eftersom vi vårdnadshavare har gjort våra skolval utifrån de premisser som utlovats. Varför är undervisningen inte mer individanpassad och integrerad?
Christina Thunberg, barn- och utbildningschef i Gnesta kommun, säger till SN att de först nu fått en ny elevpeng i relation till Södertäljes nivåer.
– Först 2008 infördes grundsärskola i Gnesta. Men saken är den att det är svårt att bedriva grundsärskola på bara tio barn, både ekonomiskt och pedagogiskt.
Enligt Thunberg finns tre alternativ för kommunen:
– Återgå till det gamla systemet och slå ihop våra enheter till en enhet med elever från 1-9, på Dansut eller Freja, öka elevpengen för att öka antalet pedagoger eller avsluta grundsärskolan och integrera våra elever i ordinarie klasser alternativt köpa platser i Södertälje eller annan kommun.
Åsa och de andra föräldrarna har fått till ett möte med skolledningen i kväll för att få till en dialog.
– Det är paradoxalt att säga att det är för få elever. 2008 fanns två elever och eftersom Gnesta växer så lär ju inte behovet plötsligt avstanna.