Än så länge är föräldrarådet i uppstartsfas, men tanken är på sikt att de ska kunna ha en dialog med rektor och skolledning för att få fram skolans bästa. De är oroade över sina barns utbildning.
– Jag är glad att den här rapporten kom och att den dessutom är så hård. Den bekräftar den magkänsla jag haft om att allt inte är helt rätt, säger Cecilia Werner, en av föräldrarna i föräldrarådet.
Skolinspektionen har en lång lista på åtgärder som ska vidtas, annars blir skolan skyldig att betala en miljon kronor i vite. Förhoppningen från föräldrarådet är att vitet ska ge mer motivation att lösa problemen på riktigt.
Ett av problemen på Tystberga skola är den höga omsättningen av personal, något som både föräldrarna och rapporten vittnar om. Föräldrarådet vill se en rektor som finns på skolan på heltid.
– Det behövs någon som kan sitta där och jobba med en långsiktig plan för hur skolan ska ta itu med de här frågorna, även när hotet om vite har lagt sig, säger Cecilia Werner.
Av den personal som finns på skolan i dagsläget är väldigt få lärare behöriga, endast 26 procent har lärarbehörighet. Detta går ut över eleverna och deras lärande vilket oroar föräldrarna. Enligt skollagen har alla elever rätt till undervisning av lärare med rätt kompetens vilket innebär att de behöriga lärarna på skolan måste hjälpa och handleda de obehöriga. Men på Tystberga skola finns för få behöriga lärare för att detta ska vara möjligt.
– Jag tror att personalen gör sitt bästa efter sina förutsättningar, det är kommunen och skolledningen som inte tar sitt ansvar, säger Therése Lemón, en av föräldrarna i föräldrarådet.
Till exempel har det inte funnits någon slöjd- eller musiklärare på hela året och det har visat sig att tredje- och fjärdeklassarna inte haft någon engelskundervisning. Det är konstaterat att undervisningen inte sker enligt läroplanen och kursplaner. Therése, vars son tidigare har gått i förskoleklass i Lästringe, märker stor skillnad mellan skolorna.
– När han kommer hem från skolan och jag frågar vad han har lärt sig under dagen svarar han alltid “ingenting”, förut kunde han ha långa utläggningar, säger hon.
Problemen i skolan är så allvarliga att föräldrar flera gånger seriöst övervägt att flytta sina barn till andra skolor. Nettan Nord, en av föräldrarna i föräldrarådet, har precis flyttat tillbaka till Tystberga efter en tid i Trosa.
– Det är nästan så att jag ångrar det, och så ska det inte behöva vara, säger hon.
Till hösten säger biträdande rektor, Charles Winell, att de rekryterat nya lärare varav 90 procent ska ha lärarbehörighet.
– Det är hoppfullt om det stämmer som han säger, men sedan gäller det också att lärarna stannar kvar och att skolan satsar på riktigt, säger Nettan Nord.