Föremål stulna på Mastvraket

När Torleif Nilsson dök ner till Mastvraket för att skyddsbärga vissa föremål upptäckte han att fyra föremål saknades. Ärendet ska nu polisanmälas av länsstyrelsen som brott mot kulturminneslagen. Jag är ledsen över att man inte visar större respekt för något som tillhör hela svenska folket, säger Agneta Åkerlund, länsantikvarie på länsstyrelsen i Sörmland.

Övrigt2003-07-09 19:44
Det var i april i år som länsstyrelsen beviljade föreningen Mastvraket tillstånd att skyddsbärga tio föremål från vraket under förutsättning att det skedde tillsammans med Sjöhistoriska museet. Redan då fanns misstankar om att föremål saknades och dykare hade sett lösa föremål som skulle kunna locka till sig uppmärksamhet från dykare utan tillstånd.
När dykningarna nu genomförts har det visat sig att fyra av de tidigare fotograferade föremålen saknas. Torleif Nilsson hänvisar till bilder han tagit av föremål 1998 och visar med nya bilder från samma plats på vraket att föremålen är borta.

Länsstyrelsen ska nu polisanmäla försvinnandena och Agneta Åkerlund ser mycket allvarligt på det som har hänt.
Vi är mycket olyckliga, säger hon och förklarar att föremålen på ett skepp som Mastvraket är viktiga att få i ett sammanhang och att de har ett stort kulturhistoriskt värde.
Det ekonomiska värdet av enstaka föremål bedömer hon inte som särskilt stort, utan det handlar framförallt om den kunskap man kan få om livet vid den tid då fartyget förliste, när man har alla föremål samlade.

Torleif Nilsson har kunnat konstatera att fyra föremål flyttats från sin tidigare plats. Han menar att det inte är troligt att vågor ska ha kunnat åstadkomma förflyttningen, eftersom föremålen legat nerkilade i lera och bland träbitar. Dessutom ligger fartyget grunt och det förekommer knappt några strömmar där. Agneta Åkerlund håller med.
Jag kan inte tänka mig annat än att de plockats bort av människor.
Stulna föremål från vraket innebär brott mot kulturminneslagen som säger att det är förbjudet att flytta eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning. För att förhindra ytterligare stölder från Mastvraket diskuterar man nu på länsstyrelsen ett dykförbud i området kring vraket.

De föremål som har bärgats och alltså inte är försvunna ska nu transporteras till Kalmar länsmuseum för att konserveras och därefter ska de antagligen till Nordiska museet för att dateras och ortsbestämmas. Därefter bestämmer Riksantikvarieämbetet på vilket museum de slutligen ska hamna.
Den stora förhoppningen är ju att de hamnar på Sörmlands museum, säger Torleif Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!