Förening vill rädda fortet på Femöre

På Femöre finns en av landets mest hemliga och största militära anläggningar. Nu vill medlemmar från Oxelösunds hembygdsförening och Föreningen för Oxelösunds stadsmuseum bevara anläggningen.

Övrigt2001-10-01 22:56
Under berget längst ute vid Femöre huvud ryms en stor militär anläggning. Den byggdes under andra världskriget för att försvara Sverige mot fiender. Anläggningen innehåller flera hundra kvadratmeter av rum och korridorer, kanonrum och gångar.
Försvarsmakten har, efter politiskt beslut, inlett en operation att tömma försvarsanläggningar som är uttjänta och inte längre fyller någon funktion. På intilliggande Ljungholmen, på Femöre, har man redan beslutat om att gjuta igen skyttevärnen.
På tur står den stora anläggningen under Femöre huvud.
Men nu försöker medlemmar ur Oxelösunds hembygdsförening och Föreningen för Oxelösunds stadsmuseum att rädda miltäranläggningen till eftervärlden.
Kanske går det att bevara anläggningen. Helt eller delvis, säger Håkan Linderyd från Föreningen Oxelösunds stadsmuseum.
Jo, vi borde kunna rädda delar av den. Men det är frågan om pengar, tid och resurser. Kunde vi bara behålla en matsal, ett kanonrum och öppna ett skyttevärn kunde vi kanske ha visningar där i framtiden, säger Anders Hansson från hembygdsföreningen och initiativtagare till projektet.
Anders Hansson och Håkan Linderyd har båda varit inne i anläggningen.
Att överta anläggningen från försvarsmakten skulle förmodligen inte kosta något, men att driva den skulle årligen kosta 250 000 till 300 000 kronor för bland annat avfuktning, enligt Anders Hansson.
Anläggningen skulle kunna fungera som en turistattraktion. Oxelösund har mycket som är sevärt och det här skulle vara ytterligare något. Anläggningen är av militärhistoriskt intresse, säger Anders Hansson.
På söndag bjuder föreningarna in allmänheten till Femöre för att bilda en arbetsgrupp som ska undersöka om det finns någon möjlighet att bevara anläggningen. Tidigare chefen för anläggningen Lars Hansson kommer att medverka.
Om vi inte lyckas bevara den på något sätt kommer den att stängas och snart vara vattenfylld, säger Anders Hansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om