– Vi har en sådan skatt rakt utanför dörren, säger Johanna Hellström, vd för hotell Kompaniet.
Hon är en av flera företrädare för näringslivet som har skrivit till kommunstyrelsen i Nyköping tillsammans med representanter för sportfiske, forspaddling och Naturskyddsföreningen. De önskar att kommunen ser över hur Nyköpingsån används och de möjligheter som finns med ån både för Nyköpingsbor och för turister.
"Det är en gömd pärla"
– Det är en möjlighet för Nyköpingsbor och besökare att komma till det här fantastiska vattendraget som Nyköpingsån är. Men då måste man rensa bland träd och sly samt rusta upp stigar och vägar kring ån så att den är möjlig att nyttja fullt ut, säger Boje Bengtsson, ordförande i Visit Nyköping-Oxelösund.
Sportfiskare och forspaddlare har i många år påpekat möjligheterna som finns om dämmena tas bort eller byggs runt. Men flera av undertecknarna tror att potentialen är större än så.
– Jag ser det inte bara utifrån sportfiske- och paddelperspektiv. Det här är en gömd pärla, säger Boje Bengtsson.
Redan i dag uppskattas Nyköpingsån av besökarna, som exempelvis Göran Greider, som twittrade om ån i höstas:
[tweet id="789842105074057217" width="550"]
Ån skulle kunna bli en anledning i sig för fler besökare att komma till Nyköping, påpekar Birgit Båvner, ordförande i Kulturstråket.
– I dag funkar det hyfsat att promenera längs ån, men inte så mycket mer. Det finns inget ställe att stanna på och ån i sig är ingen större upplevelse som det ser ut i dag.
"Det är helt galna pengar"
Harriet Nilsson, verksamhetsansvarig vid Nysam, driver frågan om ån bland annat med tanke på de intäkter som kan komma med sportfisketurismen. I Europa omsätter den många miljarder euro varje år, enligt Harriet Nilsson.
– Det är helt galna pengar. Det här är en framtidsgren inom turismen. Sportfiskare är beredda att betala för att fiska i rinnande vatten om fisken finns där. Nyköpingsån är egentligen en å som har de förutsättningarna om man gör rätt åtgärder.
I dag stör vattenkraftverken fiskarnas vandring. Vad som bör göras med kraftverken vill Harriet Nilsson föra en dialog med kommunen om.
– Det finns möjligheter att kompromissa och ha dem kvar, men de är inte särskilt lönsamma i dag. Om man ska ha möjlighet att bygga ut ån i full skala kanske man måste ta bort dem.
Hårdare krav på miljöanpassning kommer att ställas på vattenkraftverk och Harriet Nilsson tycker att kommunen bör ligga steget före.
Oavsett hur tror hon att det ger ökade intäkter för befintliga näringar och möjligheter för nya näringar att starta och bidra till ökad sysselsättning.
– Det bara ligger framför våra fötter och vi kan sätta Nyköping på kartan.
Snart hårdare krav på fiskvägar
Egentligen gäller de redan i dag, men snart förtydligas kraven på miljöanpassning av alla vattenkraftverk. Då, om inte förr, måste något göras vid kraftverken i Nyköpingsån.
Bara ungefär en tiondel av Sveriges över 2000 vattenkraftverk har fungerande fiskvägar och flera av dessa fungerar inte tillräckligt bra.
– Vi har väldigt mycket kvar. Vi kommer att behöva få till stånd runt 1500 fiskvägar det närmaste decenniet, säger Niklas Egriell, utredare med fokus på vattenkraftsfrågor vid Havs- och vattenmyndigheten.
Fastighetsskatten för vattenkraftverk har sänkts redan i år för att ägarna ska kunna finansiera de miljöanpassningar som krävs. EU ställer krav på att fiskar ska kunna vandra både uppströms och nedströms för att nå lekvatten och övervintringsplatser. Snart kommer kraven att förtydligas i svensk lag, även för de kraftverk som, liksom de i Nyköpingsån, har hundra år gamla tillstånd.
"Nyköpingsån är ett känt ålvatten"
Fiskar behöver kunna röra sig mellan sjöar och havet, men stoppas i dag av dammarna vid kraftverken. På botten lever musslor och växter som är beroende av att vattnet flödar och inte står still.
– Forsande miljöer är en bristvara. De är viktiga att återskapa för att olika arter ska trivas, säger Niklas Egriell.
Om kraftverken ska vara kvar behöver kanaler grävas som omlöp runt kraftverken. För att fiskar ska kunna simma nedströms utan att skadas i turbinerna behövs galler och fiskavledare som leder fiskarna runt turbinerna. En art som har missgynnats av vattenkraften är ålen, inte minst i Nyköpingsån.
– Nyköpingsån är ett känt ålvatten. Ålen är en hotad art som är viktig att beakta i prioriteringen.
I klippet nedan ses öringen i sina försök att ta sig upp i Nyköpingsån. I höstas, när det var dags för lek, stoppades de redan vid Storhusfallet.