Författarbesök med tilltugg
Under hösten och våren arrangeras en rad litterära caféer runt om i Sörmland. Bland de gästande författarna syns bland andra Marcus Birro och Fateme Behros.
Jonas Hassen Khemiri är född 1978 och uppvuxen i Stockholm med tunisisk far och svensk mor. Vid besöket i Nyköping kommer han att tala om identitetsfamlande, språklig makt, intressanta läsarreaktioner och en rödnäst gud.
Författaren och journalisten Åsa Moberg gästar Nyköping och Trosa under hösten. 1996 kom den uppmärksammade boken Simone och jag, om den franska författarinnan Simone de Beauvoir. Sedan dess har Moberg bland annat gjort en nyöversättning av de Beauvoirs Det andra könet samt skrivit böcker om psykiska sjukdomar. För närvarande skriver hon på en självbiografisk utbildningshistoria med arbetsnamnet Hur jag lärt mig det jag kan utan utbildning.
Vid de litterära caféerna fortsätter Åsa Moberg samtalet kring både sitt eget och Simone de Beauvoirs liv och författarskap.
Göteborgsdiktaren Marcus Birro har många strängar på sin lyra. Han är författare, debattör, krönikör, radiopratare, estradpoet, musiker och manusförfattare. Han har bland annat gett ut diktsamlingarna I den andra världen och Skjut dom som älskar samt de samhällskritiska romanerna Alla djävulska främlingar och Landet utanför.
Marcus Birro talar om skrivandet ur ett ungt perspektiv och om att alltid våga tro på sina drömmar.
Fateme Behros kom till Sverige från Iran 1983 och debuterade 1997 på svenska med romanen Som ödet vill. Boken handlar om en iransk kvinna som tvingas fly från sitt land med sin familj. Hur det är att komma till ett främmande land och tabun och regelsystem som ställs på ända är återkommande teman i hennes romaner. Den senaste boken I skuggan av Sitare kom ut tidigare i år.
Författaren och kulturjournalisten Ola Larsmo beskriver hur det är att skildra andra världskriget i romanform då han gästar Gnesta och Vagnhärad i november. Eskilstunafödde Lennart Hagerfors berättar utifrån sin självbiografiska bok Längta hem om hur det kan vara att växa upp i en missionärsfamilj i Kongo under 1950-talet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!