Förgiftat gruvhål i Sjösa öppet – bara att kliva rakt in

Här kliver SN in i det giftiga området vid Sjösa gruvor. Området ska vara inhägnat, men öppningar gör det enkelt för vem som helst att kliva ner i gruvhålet, som är förorenat av skyhöga halter med arsenik.

Tiotals gifttunnor finns kvar i Sjösa gruvhål. Skyltar på delar av stängslet runt gruvhålet talar om att vistelse medför risk för förgiftning. Tunnorna dumpades där för flera decennier sedan och prover vittnar om mycket höga halter av bland annat arsenik och bly.

Tiotals gifttunnor finns kvar i Sjösa gruvhål. Skyltar på delar av stängslet runt gruvhålet talar om att vistelse medför risk för förgiftning. Tunnorna dumpades där för flera decennier sedan och prover vittnar om mycket höga halter av bland annat arsenik och bly.

Foto:

Övrigt2018-01-15 21:21

På skyltar som omgärdar gruvhålet står "Varning! Arsenikförorenad mark. Vistelse i gruvhålen medför risk för förgiftning. Länsstyrelsen".

Gruvhålet vid Sjösa är riskklassad som nivå två, enligt Naturvårdsverkets riskskala som löper mellan ett och fyra. Nivå ett innebär att området är "allvarligt förorenade", nivå två "riskerna sannolikt stora".

Slänten ner i gruvhålet är slipprig och tycks utgöras av en blandning med sågspån och jord. Nere i gruvhålet ligger minst tio till femton rostiga tunnor och lite vatten.

Tunnorna kommer från Sjösa såg och innehöll stark giftig impregneringsvätska, som bland annat bestod av arsenik och koppar. Eftersom tunnorna inte var rengjorda fanns stora rester kvar. Tillsammans med annat skrot och sopor kördes gifttunnorna till Sjösa gård, som sedan dumpade tunnorna i det djupa gruvschaktet.

Och där ligger tunnorna kvar än i dag.

Prover har tagits av växter, vatten och sediment. Somliga prover visade på höga eller skyhöga värden av bland annat arsenik, zink, krom och bly.

August Trolle-Löwen sålde marken vid Sjösa gruva 1966 till Nyköpings kommun, som i sin tur sålde tillbaka marken till Johan Löwen, son till August, år 1999.

Efter att SN avslöjat hur Sjösa AB systematiskt dumpat tunnor i åkermark och gruvhål vidtog tvister om vem som var ansvarig, Löwen eller Nyköpings kommun, för att ta itu med gifterna och sanering. Inget mer hände.

Ola Sundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Nyköpings kommun, uppger att kommunen inte drivit ärendet vidare efter 2014 "eftersom gruvan ska hållas instängslad så att människor inte kommer i kontakt med arsenikföroreningar".

– Fortsatta undersökning med prover från vattnet som står i gruvhålet var önskvärda men detta bedömdes då orimligt på grund av arbetsmiljöskäl, fortsätter Ola Sundin.

Han tydliggör också att "undersökningar som gjorts visar dock att föroreningarna från gruvhålet inte sprids till omgivningen".

Länsstyrelsens miljöhandläggare Patrik Holmer förklarar att de nyligen genomfört besök vid gruvan och att stängslen "i huvudsak uppfyller sin funktion".

– Några mindre hål saknar dock stängsel, fortsätter Patrik Holmer.

Att under kort tid utsättas för arsenik kan orsaka buksmärta och kräkningar. Gruvhålet ligger i närheten av motionsspåret vid Ekensberg och är lättillgängligt.

Visste om soptippen

Nyköpings kommun visste redan 1994 att Sjösa gruva var en soptipp. I en intern rapport informerade miljökontoret att den gamla gruvan var en avfallstipp.

Köparen Johan Löwen fick ingen information om avfallet då han köpte Sjösa gruva 1999.
Trots det krävde Nyköpings kommun att Johan Löwen ensam skulle stå för saneringen av den arsenikförgiftade Sjösa gruva.

I köpeavtalet mellan Löwen och kommunen står att Löwen avstår alla krav på kommunen avseende fastighetens skick, grundförhållanden och tillgänglighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!