Förmögenhetsskatten omöjlig att försvara

Övrigt2004-03-29 23:25
Även finansminister Bosse Ringholm har nu kommit fram till att Egendomsskattekommitténs förslag om höjda inkomstskatter för att finansiera sänkningar av förmögenhetsskatten är en dum idé. Men finansministern har tyvärr fortfarande ingen officiell uppfattning om förmögenhetsskattens negativa effekter på tillväxt och samhällsekonomi. Eller att det är en ytterligt administrationskrävande skatt jämfört med vad den drar in till statskassan. Det är kanske lättast så för hans del.

Den enkla kritiken mot förmögenhetsskatten konstaterar att de riktigt rika inte behöver betala skatt i socialdemokraternas Sverige. Den mer långtgående kritiken är mer förödande. Egendomsskattekommitténs sakkunniga från Skatteverket kommer till en rak slutsats: Förmögenhetsskatten bör slopas helt eftersom föreslagna lösningar är otillräckliga för att komma till rätta med de snedvridningar och andra störande effekter som dagens förmögenhetslagstiftning ger upphov till. Skatten är omöjlig att försvara.
Förmögenhetsskatten är en skadlig skatt av framförallt två skäl. Dels driver den riskkapital till utlandet, kapital som annars skulle kapitalbeskattas i Sverige, dels kostar den samhället mycket att upprätthålla i form av administrationskrävande kontroller och medborgerligt engagemang för att kringgå skatten. Att den dessutom slår blint bland olika förmögenhetsslag undergräver ytterligare dess legitimitet. Exempelvis skattas villor och fritidshus hårt medan bostadsrätter och gårdar knappt omfattas alls.
I dagens låginflationssamhälle får förmögenhetsskatten ännu tydligare effekter, eftersom skattesatsen på 1,5 procent motsvarar precis vad en riskfri investering, som statsskuldväxlar, avkastar efter kapitalbeskattning. Om man inte vill ta risker urholkas i dag sparkapitalet för den som måste betala förmögenhetsskatt. Detta kan ge upphov till alltför riskfyllt sparande eller onödig lyxkonsumtion.

Förmögenhetsskatten är en orättvis skatt som inte ens Skatteverket gillar. Sverige behöver skatter som inte skadar tillväxten. Då måste såväl förmögenhets- som arvs- och gåvoskatt bort. Man kan välja att ersätta den via statlig sparsamhet eller genom att ta till sig Svenskt Näringslivs erbjudande om statliga kompensationsintäkter via höjd bolagsskatt. Det modigaste och långsiktigt smarta vore att välja det förstnämnda. Alternativ nummer två är också möjligt, även om det slår mot investeringsförmågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om