Försändelse läckte inte i Paris

Den behållare med radioaktivt material som skickades från Studsvik till USA i slutet av förra året, och som läckte radioaktivitet när den kom till USA, avgav ingen onormal strålning vid omlastningen i Paris. Det beskedet fick Studsviks VD och koncernchef Hans-Bertil Håkansson under natten till tisdagen.

Övrigt2002-01-08 23:01
Federal Express, som skötte transporten, har rapporterat till den amerikanska transportmyndigheten att man gjorde en mätning i Paris och att det inte fanns någon strålning då, säger Hans-Bertil Håkansson.
Det var den 27 december som en försändelse innehållande material laddat med det radioaktiva ämnet iridium 192 skickades från Studsvik Nuclear. Mottagare var ett amerikanskt företag i New Orleans, i staten Louisiana.
Via Arlanda och Paris flögs behållaren till USA. När den på nyårsafton kom fram till företaget i New Orleans upptäcktes onormalt höga värden av radioaktivitet.
Hade strålningen varit lika hög vid omlastningen i Paris hade den upptäckts vid mätningen där, konstaterar Hans-Bertil Håkansson.
Strålskyddsinspektionen, SSI, anser dock att uppgiften om mätningen i Paris ännu inte är bekräftad, varför man inte vill utesluta att läckan i behållaren uppstått tidigare än efter omlastningen i Paris. Därför undersöker SSI vilka personer som varit i kontakt med behållaren under transporten i Sverige, för att i första hand ta blodprov på dessa. Enligt uppgift från SSI rör det sig om minst 1015 personer.
I New Orleans ska behållaren noga undersökas för att man ska få besked om hur läckan kunnat uppstå.
En sådan undersökning påbörjas tidigast under onsdagen, säger Hans-Bertil Håkansson, som också berättar att Studsvik nu har en amerikansk jurist på plats i New Orleans som ska följa undersökningsarbetet där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om