Forskning visar flera fördelar med sen avnavling – men lotusfödsel är "potentiellt livsfarligt"

Barnläkaren Ola Anderssons forskning om sen avnavling har medfört förändringar i hela förlossnings-Sverige. Lotusfödsel avråder han dock ifrån.

Barnläkaren och forskaren Ola Andersson ser inga fördelar med lotusfödsel, tvärtom kan den vara riskfylld menar han.

Barnläkaren och forskaren Ola Andersson ser inga fördelar med lotusfödsel, tvärtom kan den vara riskfylld menar han.

Foto:

Övrigt2018-01-31 05:00

Att inte klippa navelsträngen alls, lotusfödsel (se separat artikel) kan ses som en extrem form av sen avnavling.

Metoden går ut på att barnets navel får lossna av sig självt, och att moderkakan konserveras för att inte ruttna.

Ola Andersson känner till företeelsen. Han har i sin yrkesroll sett trenderna komma och gå. Ett tag skulle navelsträngen klippas omedelbart efter barnets födelse. Så sent som 2006 förespråkade tre av fyra förlossningsavdelningar i landet tidig avnavling.

Ola Anderssons forskning har dock ändrat på det.

– I dag gör alla sen avnavling. Rekommendationen är att man bör vänta i minst tre minuter, men man väntar i genomsnitt nästan sex minuter. Ofta ända tills man ser att det inte längre passerar något blod genom navelsträngen, säger han.

Ola Anderssons studier har visat att barn som får navelsträngen avklippt sent kan slippa järnbrist. Det kopplas till att de hinner tillgodogöra sig allt det järnrika blod som finns i moderkakan, cirka en deciliter.

– Den decilitern för barnet motsvarar ungefär två liter blod för en 70-kilosperson. Vi har kunnat visa att de sent avnavlade barnen, vid fyra års ålder, hade bättre förmåga till finmotorik med sina händer. De var även mer sociala med andra människor, säger han.

I USA är man starkt emot sen avnavling men efter den svenska studien ändrades rekommendationen även där. Från att klippa navelsträngen omedelbart till att vänta i 30-60 sekunder.

Enligt Ola Andersson finns det forskning på sen avnavling upp till ungefär fem minuter. Efter den tidpunkten räknar man inte med att barnet längre tillförs något väsentligt.

– Utifrån min medicinska utgångspunkt är det svårt att se vilka vinster det skulle vara för barnet att vänta efter att blodcirkulationen har avstannat.

Finns det några fördelar för barnet med att låta navelsträngen lossna av sig själv?

– Det finns ingen forskning på vad som händer med moderkakan och navelsträngen om man väntar så länge. Det är en död och cirka 500-600 gram tung köttbit vi pratar om. Utanför kroppen får moderkakan och navelsträngen inget blod, cellerna syresätts inte och den börjar ruttna. Då finns det risk för bakterietillväxt.

Så var står du själv?

– Det är viktigt att stärka föräldrarnas roll. Sjukvården har i många år försökt att veta bättre i allt, även sånt som inte är rent medicinskt. Vi har en tendens att bli överrådgivande. Man måste låta det sunda förnuftet styra, särskilt när det inte är självklart vad som är rätt eller fel. I det här sammanhanget hade jag avrått från lotusfödsel. Jag hade informerat om riskerna för att barnet kan få en infektion via navelsträngen som kan komma att innebära blodförgiftning väldigt snabbt. Det är potentiellt livsfarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!