Det var i september som kommunen beslutade att neka skolskjuts åt en familj som bor i centrala Gnesta. Avståndet från hemmet till skolan där barnet går i förskoleklass är inte mer än 1,8 kilometer, men mamman pekade på hälsoproblem som gör att hon har svårt att lämna sitt barn, och att flera hårt trafikerade vägar ligger mellan hemmet och skolan.
Beslutet överklagades, men nu har alltså förvaltningsrätten gått på kommunens linje. Domstolen menar att kommuner inte är skyldiga att erbjuda skolskjuts till elever i förskoleklass, och har därför inte prövat själva sakfrågan.
Elin Lindelöw, utredare på barn- och utbildningsförvaltningen, hade gärna sett att ärendet retts ut ordentligt i förvaltningsrätten.
‒Vi uppmanar alltid vårdnadshavare att överklaga om de inte är nöjda med beslut. Om det är så att vi har gjort fel så vill vi gärna veta det.
Enligt Lindelöw gör Gnesta kommun samma bedömning oavsett om en elev går i grundskolan eller i förskoleklass, trots att kommunen enligt skollagen inte är skyldig att erbjuda skjuts för 6-åringar.
‒Vi gör en bedömning kring elevens situation och möjlighet att ta sig till skolan. Förälderns situation påverkar i detta fall inte beslutet.
Är det enligt er säkert för en 6-åring att korsa till exempel Västra storgatan på egen hand?
‒Ja, det är bedömningen. Men när det gäller osäker väg så har inte det åberopats i just den här ansökan, säger Elin Lindelöw.
Regeringen har flaggat för att de vill se skolplikt i förskoleklass med start 2018 och frågan är just nu under beredning. Hur det skulle påverka frågan om skolskjuts återstår dock att se.