Försökte sälja krigsmateriel på nätet – fick besök av militärpolisen

En man i 40-årsålder och en kvinna i 75-årsåldern boende i Strängnäs kommun försökte sälja handgranater respektive larmmina på nätet. Då fick de besök av militärpolisen.‒Inte ens om man är med i hemvärnet ska man få ha granater eller krigsmateriel hemma, säger åklagaren Eva Nemec Nordh.

Övrigt2017-11-17 19:28

Med tre dagars mellanrum i början av mars i år gjorde militärpolisen husrannsakan på två adresser i Strängnäs kommun. Bakom besluten om husrannsakan låg annonser som polisen hade upptäckt på olika sidor på internet. De anmärkningsvärda fallen har av allt att döma ingenting med varandra att göra.

"Övningshandgranat M/56 med grepp och sprint". Det var rubriken på annonsen som mannen i 40-årsåldern lagt ut på en köp- och säljgrupp på Facebook för militära saker. I annonsen finns flera bilder på handgranaten och säljaren beskriver den som "i fint skick" och att det inte finns några explosiva ämnen i den. Granaten är enligt säljaren "helt ofarlig".

Polisen upptäckte annonsen den 26 februari, elva dagar senare, den 9 mars, tog sig tre militärpoliser in i mannens lägenhet i Strängnäs kommun. På en soffa i ett av lägenhetens rum hittade poliserna tio handgranater och en påse med länkband till kulspruta 90.

Mannen själv var inte hemma vid tillfället för husrannsakan, men inställde sig en vecka senare för förhör. Under förhöret framkom det att mannen, som gjorde lumpen under ett år på 90-talet och därefter var medlem i hemvärnet i många år, hade köpt handgranaterna på Stockholms militariamässa i Solnahallen vid olika tillfällen.

‒Det poppar upp fall av den här typen då och då. Det finns hemsidor där man säljer krigsmateriel och det förekommer på loppisar så det är inte helt ovanligt, men det är ingen jättevanlig brottstyp, säger Eva Nemec Nordh som är åklagare i båda Strängnäsfallen.

I förhörsanteckningarna står att läsa:

"NN hade tidigare varit intresserad av militär materiel men under senare år hade intresset avtagit. Handgranaterna var nerpackade i en låda och han hade nu hittat dem igen och undrat vad han skulle göra med dem. Han övervägde att slänga dem i en papperskorg, på soptippen eller ner i sjön då de var helt ofarliga".

[fakta nr="2"]

Valet föll dock på att sälja handgranaterna via köp- och säljgruppen på Facebook för militära saker. I gruppen stod det tydligt att kronmärkt material inte fick säljas och då mannen inte hittade någon kronmärkning på handgranaterna antog han att de var okej att sälja. Den uppfattningen delar inte rättsväsendet.

Med hjälp av experter från Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (Swedec) slog polisen fast att samtliga handgranater samt länkband till kulspruta 90 tillhör försvarsmakten. En av experterna kunde även konstatera att två av handgranaterna var "klickade", det vill säga att de hade kastats men sprängeffekten hade inte utlösts. Därmed förelåg risk för explosion vid oaktsam hantering.

Efter beslut från åklagare togs beslutet att den oexploderade ammunitionen, de två övningshandgranattändarna, skulle lämnas in till Livgardets avdelning för vapen och ammunition för förverkning.

Inte ens om man är med i hemvärnet ska man få ha granater eller krigsmateriel hemma.

Eva Nemec Nordh, åklagare

Den misstänkta mannen uppger att han inte hade någon aning om att två av handgranaterna inte var detonerade. Han står nu åtalad misstänkt för brott mot lagen om krigsmateriel, mannen nekar till brott.

Tre dagar efter husrannsakan hos mannen i 40-årsåldern, den 9 mars, sökte fyra militärpoliser igenom ett annat hem i Strängnäs kommun, denna gång tillhörande en kvinna i 75-årsåldern.

En vecka tidigare hade kvinnan lagt ut en annons på auktionssidan Tradera där hon sålde en "Larmmina 2B med snubbeltråd". I annonsen kunde man bland annat se bilder på kartongens innehåll och bruksanvisningen. Kvinnan uppger att hon hittade larmminan i en förrådsbod som ligger i anslutning till hennes hus, enligt kvinnan såg larmminan "urgammal ut, den var dammig och måste ha legat där på hyllan väldigt länge". Kvinnan uppskattar att den legat på hyllan i 20 år och hon antar att hennes numera bortgångne man eller hennes son kommit över den för länge sedan.

‒Ofta kan vara så att man har haft något liggande hemma länge som det är i det här fallen. Men inte ens om man är med i hemvärnet ska man få ha granater eller krigsmateriel hemma. Det kanske inte var så bra koll tidigare, för 30 år sedan kanske man har fått med sig något. Men det är ingen ursäkt, man ska inte ha det hemma, säger Eva Nemec Nordh.

"Hon tänkte att hon kunde lägga ut den på Tradera då hon själv inte hade någon nytta av den, hon kunde aldrig tänka sig att det kunde vara olagligt att sälja den", står det att läsa i förhörsanteckningarna.

Då annonsen bröt mot Traderas regler vad gäller förbud mot att sälja vapen och ammunition plockades den bort innan auktionen avslutats. Larmminan lyckades trots det få en ny ägare innan militärpolisen hann söka igenom kvinnans hem.

[fakta nr="1"]

Ur förhörsanteckningarna:

"NN säger att hon efter någon dag blev kontaktad via mejl av en person som hittat en annan annons som NN lagt ut på Tradera. [...] Den personen som kontaktade henne hade kommit ihåg hennes användarnamn från annonsen med larmminan och ville nu köpa den. Hon blev erbjuden 300 kronor vilket hon accepterade, hon skickade sedan larmminan på posten".

Jakten på larmminan tog så militärpolisen till en kranskommun till Stockholm där en husrannsakan genomfördes den 14 mars hos en man i 65-årsåldern. På en hylla i mannens hem låg den eftersökta larmminan som togs i beslag.

Mannen, som nu misstänks för men nekar till häleri, samlar på gammal militaria så som tillexempel ofarliga minor och liknande. Att larmminan som han köpte var apterad, och därmed inte ofarlig, var han enligt egen utsago inte medveten om. Han uppger att han heller inte visste att det var brottsligt att köpa minan.

Det kan vara värt få upp det till högsta domstolen så de kan berätta hur man ska tolka lagen.

Eva Nemec Nordh, åklagare

Precis som i fallet med handgranaterna och länkband till kulspruta 90 gör försvarsmakten anspråk på larmminan. Noterbart är att larmminan, som låg bakom dubbla hembesök av militärpolisen, har det blygsamma marknadsvärdet av 49 kronor och 60 öre.

Kvinnan som hittade den dammiga lådan med larmminan i boden misstänks för brott mot lagen om krigsmateriel, hon nekar dock till brott.

En dom som föll så sent som i fredags i västra Sverige kan komma att påverka de både Strängnäsfallen. Det handlar om en person sålt en hjälm som försvaret anser är krigsmateriel. Lagen, som inte är helt tydlig, säger att det krävs tillstånd för att få sälja krigsmateriel om du driver någon typ av verksamhet. Hovrätten friade den åtalade personen med motiveringen att det handlar om en enstaka försäljning, inte någon verksamhet.

‒Min tolkning av domen är att enstaka försäljningar av krigsmateriel inte är tillståndspliktiga. Då får man kanske i stället utreda hur man har kommit över de här sakerna. Krigsmateriel får man inte plocka med sig hur som helst, försvaret äger det mesta av all krigsmateriel så då har man oftast kommit över det på något olagligt sätt, säger Eva Nemec Nordh.

Nu kan de båda fallen från Strängnäs kommun komma att drivas hela vägen upp i högsta domstolen.

‒Nu vet jag faktiskt inte vad som kommer att hända med de här ärendena. Det är inte högsta domstolen som har uttalat sig, men det är en viss fingervisning. Det kan vara värt få upp det till högsta domstolen så de kan berätta hur man ska tolka lagen. Vi får se vad Eskilstuna tingsrätt gör med hänsyn med nya rättsfallet, säger Eva Nemec Nordh.

Larmmina 2 – tjuter och lyser

Larmmina 2 är en mina som används inom Försvarsmakten. Den används för att försvåra/hindra för fienden att smyga sig på en post, förläggningsplats eller motsvarande. När snubbeltråden utsätts för ett svagt tryck utlöses minan, som avger ett tjut i 5 sekunder och lyser i 12 sekunder. Larmmina 2B kan även utlösas även med elektrisk utlösning.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!