Den varg eller varghybrid som i måndags fälldes under den pågående skyddsjakten har undersökts vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala.
Enligt SVA rör det sig om ett "vargliknande hunddjur" av en vuxen hane "utan sjukliga förändringar". Om det rör sig om en varg eller en hybrid är dock fortfarande oklart. DNA-prover har skickats till Grimsö forskningsstation, som ska analysera dem och därefter rapportera till länsstyrelsen i Sörmland.
Camilla Wikenros jobbar på Grimsö, bland annat med koordinering av det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv. Hon är inte direkt inblandad i analysen av det nyss skjutna djuret från Katrineholm. Men som vargforskare vet hon att hybrider mellan hund och varg är mycket ovanliga.
‒Det här är det första fallet i Sverige. Det har hänt en gång tidigare i Skandinavien, i Norge 1999, säger hon.
De norska hybriderna avlivades i början av år 2 000.
Teoretiskt sett skulle fler hybridvalpar ha kunnat födas, men dött innan de hann få någon egen avkomma. I dag finns det hursomhelst ingen inbladning av hund i den skandinaviska vargstammen – bortsett då från de djur som nu jagas i Katrineholmstrakten.
Vilka faktorer som gör att hundar och vargar ibland ändå får valpar är inte helt klarlagt av forskningen. Både i det norska och i det nu aktuella fallet har tiken ingått i ett par med en annan varg, men ändå fått avkomma med en hund.
Möten mellan hund och varg kan sluta på olika sätt: hunden kan dödas eller skadas, inget särskilt kan hända. Och i sällsynta fall kan det alltså leda till valpar. Vad som avgör vad som sker vet inte forskarna riktigt.
‒Sedan springer ju hundar i de flesta fall inte lösa i skogen, konstaterar Camilla Wikenros.
Att hybrider ska avlivas och inte tillåtas att få egen avkomma är bestämt i den så kallade Bernkonventionen om skydd av europeiska vilda djur och växter. Det är alltså detta som myndigheterna har att luta sig mot, när det bestämts om skyddsjakt på vargarna och hybriderna.
Det var i oktober som DNA-analys av spillning bekräftade att valparna i Katrineholmstrakten var hybrider. I samband med detta meddelade också länsstyrelsen att de skulle avlivas.
‒ Vi prioriterar att få bort dessa valpar för att skydda den skandinaviska vargen från uppblandning med hund, sa Lovisa Häggström, vilthandläggare på länsstyrelsen, till tidningen då.
Däremot finns det inget som tyder på att hybriderna skulle vara farligare eller mer närgångna än vanliga vargar, enligt länsstyrelsen.