Första kungsörnsparet i Sörmland på 156 år

För första gången sedan 1848 har ett kungsörnspar setts häcka i Sörmland. Jan-Erik Hägerroth från Nyköping betecknar fyndet som en sensation och hoppas att projektet Kungsörn i D-län ska främja den fridlysta rovfågelns leverne här.

Övrigt2004-10-27 23:25
Det har gått bra att rädda havsörn och samma metoder sätts sedan några år in för kungsörnens räkning. Giftfri slaktmat läggs ut och bon ställs
i ordning. Men till skillnad från havsörnen, som många kan se
i skärgården och ute på dess öar, lever kungsörnen inne
i gammelskog. Genomsnittsåldern på de träd som kungsörnen håller sig till är 250 år.
I sådan skog rör sig färre människor och därför är kungsörnen svår att upptäcka. En annan försvårande omständighet är kungsörnens väldiga revir två kvadratmil.

I Kolmårdsskogen har Jan-Erik Hägerroth och Jan Karlsson, som startade det sörmländska kungsörnsprojektet, nu bevis på den fridlysta fågelns parbildning och flyktspel. Närmare än så vill de inte precisera fyndplatsen. De är idel öra när fågelskådare har meddelanden om kungsörn. Men innan detta tydliga bevis dök upp har det mest handlat om rykten.
Vi är oerhört intresserade av olika observationer, även från allmänheten. Särskilt under sommarhalvåret finns det chans att se kungsörnen.
Fågelräddarna tror att kungsörnen nu kan finnas i de stora skogsområdena i södra Sörmland, från Nävekvarn ner mot Finspång. I avverkningsskog lever den inte, där blir träden högst 80 eller 90 år.
Jan-Erik Hägerroth beskriver den tidskrävande spaningen.
Det kan bli fem minuters glimt efter tolv timmars undersökningstid!

För närvarande är 650 kungsörnshäckningar kända i hela landet. I Norrland finns flertalet kungsörnar. De yngre beger sig till Mellansverige för övervintring. I Sörmland sågs den sista kända häckningen i Ripsa socken vid sjön Båven 1848.
Modernt skogsbruk har inte gynnat svenska rovfåglar.
I början av 1970-talet var situationen bekymmersam. Då bildades föreningen ÖRN-72, som framgångsrikt ägnat sig åt havsörn. ÖRN-72 tar sig även an kungsörnen i Mellan- och Sydsverige. Projektet Kungsörn i D-län ingår i detta större örnprojekt.
I ett område i södra Sörmland och norra Östergötland har fem revir för gamla kungsörnar upptäckts.
Nu ska vi se om ung kungsörn etablerat sig i Sörmland. Vi hjälper till genom att bygga plattformar och risbon som väger något ton!
Slaktränta från jakt är kalas för kungsörnen. Älgjägare borde ha chans att få syn på den skygga fågeln. Om kungsörnen angriper boskap bör det rapporteras till Naturvårdverket, som betalar ut ersättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om