"Förstå min sjukdom har blivit en överlevnadsstrategi"

Den 19 november firas internationella KOL-dagen. Men i studiecirkeln "Att leva med Kol" uppmärksammas lungsjukdomen varannan vecka. Lennart Alberg lever själv med KOL och är initiativtagare till den nystartade gruppen.

Övrigt2014-11-19 00:00

Idag är jag ovanligt pigg, och då har jag gått till apoteket och affären precis innan, säger Lennart glatt.

Han visar en liten manick, en pulsoximeter, som mäter puls och syre i blodet. När han medicinerar ligger han omkring 95 i syre vilket är bra, en frisk person ligger mellan 96 och 99.

Lennart har varit sjuk i den ärftliga varianten av lungsjukdomen KOL i 10 år. Sjukdomen får bland annat till följd att luftrören blir trängre och syresättningen till blodet sämre. Under åren har Lennart läst allt som är värt att veta om KOL, som en öppen bok berättar invecklade fakta.

– Att förstå min sjukdom har väl blivit en överlevnadsstrategi. Och efter allt jag har lärt mig känner att jag en skyldighet att underrätta andra.

Sagt och gjort. Sedan en tid tillbaka driver Lennart studiecirkeln "Att leva med KOL". Ett 10-tal personer träffas varannan onsdag i Nyköping för att lyssna på Lennarts föredrag, på inbjudna föreläsare och delta i diskussioner. Till studiecirkeln kommer både sjuka och anhöriga.

– Anhöriga är viktiga. Jag och min fru har hittat en bra ballans. "Vi" har målat om källaren. Jag orkar inte allt men sitter bredvid och är delaktig.

För att mildra symtomen ordineras rätt mat och motion vilket gjort stor skillnad för Lennart. Men viktigast av allt är den egna inställningen.

– Vi hade en föreläsare som sa att för varje negativ tanke måste man tänka fyra positiva för att väga upp. Jag tror det ligger mycket i det. Man måste använda sina tankar för att styra sina känslor, säger Lennart.

– Men jag vill inte låta som en besserwisser, det är klart att det är tungt att bearbeta det negativa. Jag har också genomgått stadier av förnekelse och hoppat över medicin ...

Om några veckor kommer Lennart vara tvungen att avsluta sin medicinering eftersom den är en del i en studie. Då kan ett virus komma att försämra honom snabbt. En lungtransplantation kan bli räddningen. Men det är ett ingrepp Lennart är kluven inför.

– För att få genomgå operationen måste man vara tillräckligt sjuk. Och jag har anhöriga som inte vill att jag ska opereras, det är ju en påfrestning för kroppen.

Som förberedelse för operationen ser Lennart till att hålla sig i god form. För en transplantation skulle kunna göra livskvalitén bättre och ge honom möjlighet till friluftsliv igen vilket i dag är uteslutet - ett par steg i terrängen och hans syresättning i blodet blir genast sämre. Så naturen ser han nu mera från ett bilfönster.

– Jag skulle vilja fiska, bada, plocka svamp. Och en dröm är att få jaga igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om