Första steget mot ett riktigt jobb

Övrigt2012-05-18 05:00

En knapp femhundring om dagen. Så mycket kan ungdomar skrapa ihop om de sommarjobbar på heltid i någon av kommunerna i SN:s spridningsområde. Fackförbundet Kommunal rasar mot att sommarlönerna i Sverige varierar kraftigt – från 35 kronor upp till 106 kronor i timmen.

Konflikten står mellan kronor och kvantitet. De kommunala sommarjobben för unga är egentligen inte jobb utan så kallad feriepraktik. Sysselsättningen är inte till för att ersätta anställda som är på semester utan inbegriper jobb som behövs just på sommaren. Det kan handla om att rensa rabatter eller sällskapa på äldreboenden.

I Mariestad, som erbjuder landets lägsta ferielön, har man prioriterat kvantitet, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (Ekot 16/5). Tänket verkar vara detsamma i Nyköping där den röda majoriteten vill att alla ska med. Timlönen på 58 kronor är lägst i SN:s spridningsområde. Å andra sidan är målet att många ska få praktik och i år kan även niondeklassarna söka. Förra året blev det några veckor för alla 406 gymnasieelever som sökte (SN 29/2), och i år finns 450 platser enligt Kommunals lista.

I Trosa kommun har kronor prioriterats framför kvantitet, lönen är 62 kronor i timmen. Pengar som skulle ha gått till att subventionera jobb till unga med funktionsnedsättning lades till slut på fler praktikplatser till alla ungdomar (SN 7/3).

Ett dagsverke under 500 kronor gör ingen rik. Men för den som inte kan skaffa något sommarjobb är praktik bättre än sysslolöshet. Förutom en liten inkomst ger det arbetslivserfarenhet som ökar framtida jobbchanser. Ungdomsarbetslöshet har vi som bekant tillräckligt av i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om