Första väven blev trasslig
Nej, nej! Jag tröttnar inte! förklarar Helen Johansson bestämt där hon sitter vid vävstolen i den lilla ateljén i Runtuna.Sedan tre år tillbaka har hon eget vävföretag. Hon väver mattor åt en kvinna som jobbar med färgsättning. Via henne går mattorna till Svenskt tenn för försäljning.
Helen har vävt i 28 år, därav frågan om hon inte tröttnade.
Första väven satte jag upp tillsammans med min bror och pappa. Det blev trassligt, avslöjar hon. Min första vävstol fick jag av min svärmor.
Trots allt, det går inte riktigt att leva på den här typen av hantverk, timkostnaden skulle bli för hög. Drömmen för Helen är förstås att kunna leva på vävningen men i dagsläget arbetar Helen i omsorgen vid sidan av.
I ateljén finns tre vävstolar och dottern Lina, som jobbar med tapetseri. Plus rätt många prylar.
Vi gjorde i ordning det här lilla huset när familjen blev trött på mig och alla mattrasor i boningshuset, förklarar Helen.
Idag ser man lite annorlunda på trasmattor än förr i tiden då trasmattor bland annat var ett sätt att återanvända tyg. Idag kan man beställa färger och mönster, vilket betyder att Helen köper tygerna och klipper upp dem i remsor.
Det kan vara svårt att få tag på tyg till vävning enligt det gamla sättet. Många tyger är av syntetmaterial och man vill ju gärna ha bomullstyger i väven eftersom de är följsammare.
Lite nytänkande och nya material. Helen berättar om den matta hon har på förstutrappan vävd av snören som håller samman höbalarna.
Det moderna är jutegarn, säger hon och visar en matta lämpad för hallar.
Det moderna visar sig också i att hon använder tryckluft istället för armarna för att slå ihop remsorna, vilket är skonsamt för rygg och axlar.
Helens utbildning är ett år
på yrkesvävarlinjen i Upplands Väsby i KomVux regi. Där studerade hon vävteknik och komposition, bindningslära, färglära och företagsekonomi. Hon har även gått kortare kurser vid Hemslöjdens kursgård Sätergläntan i Insjön.
Längre in i ateljén jobbar dottern Lina med att klä ett sofflock. Hon utbildar sig till tapetserare och blir klar efter jul.
Utbildningen är på ett och ett halvt år. Sedan får jag fortsätta med kurser och jag siktar på ett gesällprov om tre år. Det är bra att kunna tala om för kunderna att man är godkänd, förklarar Lina. Möbler och inredning har alltid intresserat mig.
Mor och dotter ser fram emot att jobba tillsammans och kanske kan de också komplettera varandra i respektive hantverksyrke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!