Försvaret behövermer än sifferexercis

Övrigt2004-06-01 21:08
Försvarsfrågan har länge dominerats av sifferexercisen. Så och så många miljarder kan sparas. Alldeles för lite har det diskuterats om vilka uppgifter ett framtida svenskt försvar ska ha.
Försvarsberedningens rapport, Försvar för en ny tid, visar dock på framtiden bortom besparingsmiljarderna. Där fästs nu på pränt ett fokus på internationella fredsfrämjande, men också potentiellt fredsframtvingande, insatser.
Linjen är klar: färre långsiktiga materielbeställningar, färre anställda officerare, färre förband men med en satsning på internationella insatser. Det ska ge en mer lätthanterlig och effektiv försvarsorganisation, redo att delta i EU:s krishanteringsstyrkor och utföra FN-uppdrag utöver försvarsuppgifterna på hemmaplan.
Förändringarna är stora och ställer viktiga politiska krav. De fyra borgerliga partierna har insett detta och efterfrågar en bredare politisk samsyn om det svenska försvarets uppgifter i höstens försvarsbeslut.
En snabbinsatsstyrka kan, för att klara av sitt uppdrag, mycket väl hamna i strider där svenska soldater riskerar att såras och dödas. Det krävs ett brett stöd i riksdagen för att dessa soldater ska skickas ut på svåra och prövande uppdrag.

Samsynen borde stå att finna hos de partier som bejakar EU-tanken och Europasamarbetet åtminstone så till vida att fokus ligger på vad som ska åstadkommas och inte främst på hur mycket som ska sparas. Så länge miljöpartiet och vänsterpartiet vill lämna EU går det knappast att förvänta sig att de ska bejaka EU:s krishanteringsambitioner. Men det är värdefullt om försvarsbesluten kan stödjas av fler partier än socialdemokraterna och centern, som under lång tid haft en någorlunda samsyn.
Det var därför märkligt att statsminister Göran Persson vid den senaste partiledardebatten ryckte på axlarna åt moderatledaren Fredrik Reinfeldts utsträckta hand i försvarsfrågan. Att Persson nu välkomnar en bredare uppgörelse i höstens försvarsbeslut är möjligtvis en signal om att han kommit på bättre tankar eller åtminstone förstått budskapet.

Sveriges framtida försvar är starkt knutet till och sammanflätat med det Europa vi är med och formar inom den Europeiska unionen. Vi tar oss samtidigt bort från nationsgränsernas traditionella taggtrådshinder. I framtidens Europa försvarar vi oss bäst i gemenskap, inte i ensamhet. Det är en viktig utveckling inte minst när vi tittar i backspegeln på det århundrade vi lämnat bakom oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om