Fotboja, fängelse, framtid och finans

Fotboja i stället för fängelse för ung­domar som begår brott. Det öppnar justitieminister Beatrice Ask för när ­regeringen ska fatta beslut om översyn av hela det svenska straffsystemet.

Övrigt2009-06-23 10:30

Med alla tänkbara ekvationer av alternativpåföljder, förmildrande omständigheter och sanktionsbegränsningar som figurerar i brottsbalken så är en sådan översyn välkommen. Men att fatta beslut om att genomföra en översyn, vilket regeringen alltså ska göra på torsdag, är långt ifrån en färdig lagstiftningsprodukt. Så vad i Asks ganska lösa uttalande förtjänar att uppmärksammas? Vi vill inte sätta unga gärningsmän i fängelse, men varför inte förbättra de alternativa påföljder som redan finns?
Böter eller fängelse är de traditionella påföljderna för straff. Nu för tiden finns en uppsjö andra påföljder som alternativ till fängelsestraffet, exempelvis skyddstillsyn och överlämnande till särskild vård. För unga lagöverträdare finns specialutformade alternativ såsom ungdomsvård och ungdomstjänst och även sluten ungdomsvård. Varför, kan man då fråga sig, behövs ytterligare en alternativ påföljd till fängelse?

Ett svar är givetvis att syftet med påföljden, oavsett om den motiveras utifrån vedergällnings- eller rehabiliteringsprincip, ska fungera som en garanti för att den brottsliga gärningen blir en engångsföreteelse. De flesta ungdomar som begår brott gör det under en begränsad tid, så om påföljden inte hjälper till annat än att vara en plattform för en framtida kriminell karriär så krävs givetvis en förändring. I fallet med sluten ungdomsvård kan dock Beatrice Ask ha förväxlat kvalitet med kvantitet: det är förmodligen bättre vård som behövs, inte längre.
En översyn av påföljdssystemet är som sagt välkommen, men speciellt i frågan med unga lagöverträdare får det förebyggande arbetet inte glömmas bort. För unga gärningsmän är socialtjänsten en viktigare aktör än domstolen: det är den kommunala socialtjänsten som är den första anhalten för en bråkig ungdom. I dessa ekonomiska kristider skulle säkert ett extra tillskott till kommunerna för den förebyggande verksamheten också behövas. Om en bråkig ungdom begår ett brott så är det också socialtjänsten som administrerar ungdomstjänst.
På detta stadium går det inte att säga vad Asks uttalande kommer att landa i. Men en intressant fråga är vad fotbojan på unga lagöverträdare är substitut till: fängelse eller mer resurser till det förebyggande arbetet?
Att bara se över påföljdssystemet är att tänka kortsiktigt. I längden skulle vi vinna på att plocka bort skygglapparna och även räkna in ekonomiska och organisatoriska aspekter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om