Fotvandra i spåren av Sörmlands medeltid
Ett illusionsbygge pågår för fullt i tornet på Nyköpings hus. En ny basutställning håller på att växa fram. I oktober kommer sörmlänningarna att få se Schack och makt för första gången.
Ett himmelsblått valv kröker sig över mitt huvud när jag träder in i det som ska bli mitt möte med medeltiden. På golvet ligger papper utrullat för att skydda fernissa och patinering. Det doftar sågspån, färg och damm.
Formgivaren Pia Rystadius pekar, visar och gestikulerar. Här ska skorna ligga, just här i valvet. En mängd skor från medeltiden har hittats i Nyköping och kring Nyköpings hus. Dateringen skiftar från 1200-tal till 1400-tal. Nötning på små barnsulor är sig lik över århundradena, det visar dessa fynd.
Högt och lågt, jord och himmel, gud och djävulen, vardag och helg, bönder och kungar. Formgivaren Pia Rystadius vill spegla medeltidsmänniskans hela spektra. Ambitionen är också att ge besökaren en känslomässig upplevelse av denna epok.
Det åstadkoms bland annat genom en spännande ljudbild som ännu inte inte finns tillgänglig. Jag kan bara försöka höra de där barnskratten, vindsuset och vattenporlet. Och det går, det räcker att se på den lilla barkbåt som Pia visar upp. En barkbåt hittad vid Nyköpings hus och som något 1300-tals barn lekt med i Nyköpingsån.
Den nya basutställningen kallas Schack och makt. Det rutiga fältet med sina olika positionsbestämningar och fasta förutsättningar återkommer, fortfarande rapsodiska och halvfärdiga. På golvet står en springare och en kung, tunga pjäser i trä, inknödda mellan manshöga människogestalter, också de i trä.
Så småningom ska virrvarret struktureras för att historien och utställningen ska bli begriplig. Men ännu så länge måste jag och fotografen försöka pussla och förstå utifrån fragment. På samma sätt har Pia Rystadius arbetat tillsammans med det team hon har till sitt förfogande.
En basutställning är ett grannlaga arbete. Så många professioner och infallsvinklar som måste sammansmälta. Två historiker har arbetat sida vid sida med Pia, Anita Liepe, forskningschef på Sörmlands museum och Maria Perstedt. Men den som gör själva jobbet är museiteknikern och snickaren Bengt Wahlström.
Från radion strömmar Sisters of Mercy och Placebo och där står Bengt bland runstavar och madonnafigurer och sågar plywood som ska bli kulisser. Han nickar instämmande när jag kallar honom illusionsbyggare. Här gäller det att ljuga och luras fast med historisk korrekthet och förankring.
Temat makt är centralt i utställningsbygget. Makten finns representerad av kungar, kyrkan och obönhörligt av döden, inte minst i pestens form.
Är du smart och upplyst och kommer från rätt blod, då har du alla möjligheter i världen. Det var en sanning redan då, menar Pia.
Den tesen förkroppsligas av bland andra Den heliga Birgitta vars uppenbarelser besökaren kommer att möta. Gyllene änglar och himmelsblå skyar finns för närvarande skyddade av stora plastsjok. Men även där kommer täckelset att falla framöver.
Å andra sidan kan makt vara ett redskap i en positiv utveckling. Väl förvaltad makt är positivt, funderar Pia när vi parerar våra steg bland vattenpass, virkeshögar pch spackelspadar.
I ett hörn intar vi kaffe och bulle kring några bord och stolar. Intill termoskannan står enkla träfat av medeltidssnitt. Där kommer besökare så småningom själva kunna gestalta en medeltida måltid och lära sig mer om dåtidens matkultur.
Andra teman som kan tas upp är djurhållning, danskultur, medicinalväxter och mycket mer. Den pedagogiska delen är väsentlig. Det här är en utställning som Sörmlands skolelever ska kunna utnyttja och använda sig av.
Det är en ynnest för mig att arbeta med Schack och makt.Det triggar en att samarbeta med så kunniga historiker, säger Pia Rystadius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!