Frågade massörer i Gnesta om "happy ending" – förundersökningarna lades ned snabbt

Under 2016 anmäldes ett tiotal män efter misstankar om köp av sexuella tjänster. Att frias kan vara riktigt enkelt.

Övrigt2017-03-15 04:33

Att det är olagligt att köpa eller försöka köpa sex hindrade inte en 59-årig man från Södertälje att i höstas kontakta de nydiplomerade massörerna Carina Lööf och Fia Robertsson, i Gnesta, i brottsligt syfte.

Via sms hörde sig mannen för om Carina Lööf erbjöd massage med "happy ending", med vilket avses att massagen avlutas med att kunden får utlösning. Han undrade också vad det skulle kosta.

– Vi hade en kortare sms-konversation där jag förklarade att det inte var aktuellt.

"Va synd men ok tack för svar" skrev mannen tillbaka.

Carinas kollega Fia Robertsson fick motta såväl sms som mejl där samme man ville ha hembesök med massage och "happy end".

Kvinnorna polisanmälde saken och det som hände sedan är möjligen signifikant för hur brottsformen hanteras av rättsväsendet.

Mannen delgavs misstanke om försök till köp av sexuella tjänster (fallet mot Carina Lööf) och han förhördes i åtta minuter i polishuset i Nyköping. Efter att ha fått sms-konversationen uppläst för sig förnekade 59-åringen brott. Hans "fingrar hade tryckt fel på tangenterna". Han informerade även förhörsledaren om att "det är många gånger det blivit missförstånd då han skickat sms".

Inga fler frågor ställdes och två dagar senare lades förundersökningen ner utan ens ha nått en åklagare. "På det material som föreligger går det inte att bevisa att den misstänkte har gjort sig skyldig till brott".

Johan Bodin vid polisen i Nyköping som handlagt ärendet säger sig ha förståelse för att beslutet kan verka märkligt för utomstående.

– Vi tänker oss in i situationen vid en eventuell tingsrättsförhandling kring beviskrav, säger Johan Bodin.

Räcker det med en dålig bortförklaring efter att ha skickat ett sms till en massör och frågat om möjligheten och priset på massage och en sexuell tjänst?

– Det gäller för polis och åklagare att bevisa motsatsen. Det kan ju faktiskt vara sant det han säger.

Det känns ganska sannolikt att meddelandet skickades i det syfte som framgår av anmälan.

– Att det är sannolikt kan jag skriva under på, men jag anser inte att det är ställt utom allt rimligt tvivel. Brott ska bevisas även om man ibland kan räkna ut med lilltån hur det ligger till, säger Johan Bodin.

Carina Lööf:

– Man kan alltså säga eller skriva vad man vill men ändå bli friad. Jag känner en viss hopplöshet, ett förminskande av värdet på det jag gör, säger hon.

Även förundersökningen i Fia Robertssons ärende är nedlagd. Där finns en ännu tydligare koppling mellan det misstänkta brottet och 59-åringen. I mejlen, där han i omgångar utvecklar vad han efterfrågar, står hans namn utskrivet. Han tillägger att "allt sker diskret".

Och Fia, som svarade mannen att hon betackar sig från fler såna kontakter, nöjde sig inte med att polisanmäla. Hon ringde även upp det nummer från vilket mannen skickat sms.

– Numret stod på hans arbetsgivare och jag tog kontakt med hans chef och berättade vad som hade hänt. Efter ett tag hörde chefen av sig. Mannen hade inte förstått vad som var konstigt eller fel med att skicka såna förfrågningar. Det enda felet han kunde se var att han använt företagsmobilen, säger Fia Robertsson.

Hon köper inte heller 59-åringens förklaring om att han sluntit med fingrarna.

– Jag tycker att det finns bevisning, en dokumenterad kontakt, och jag blev förvånad när jag fick veta att förundersökningen lagts ner. Någon liten reprimand borde han ha fått känna på för att lära sig att det var fel. Vi är seriösa företagare och det är väldigt obehagligt att någon tar för givet att man är till salu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!