Under senare år har flera mindre orter i kommunen märkt av ett ökande medborgarengagemang. Så har till exempel Vrenaandan och Stavsjöandan resulterat i en rad projekt, bland annat i form av bostäder och en digital lanthandel.
Nu hoppas initiativtagarna bakom Framtid Stigtomta – Torbjörn Andersson, Tommy Jansson, Pernilla Bergström och Rolf Sjödin – på en liknande utveckling i just Stigtomta.
– Stigtomta har utvecklats till något av en sovstad. Det beror nog på att det redan händer mycket positivt här, människor är helt enkelt ganska nöjda, säger Torbjörn Andersson.
– Men det finns mycket som kan bli bättre. Och det hoppas vi att Framtid Stigtomta ska bidra till.
Stigtomtas nya skola, som snart står färdig, är ett exempel på den positiva utveckling som finns på orten. Och medan andra mindre orter står utan bensinmack och affär, så finns båda delarna i Stigtomta.
Samtidigt erbjuder omgivningarna en fantastisk natur och flera byggnader som är kulturhistoriskt intressanta. Här finns en potential att locka turister och andra besökare till orten.
I Stigtomta finns även över 200 företag. Genom att sprida kunskap om dessa företag bland Stigtomtaborna, kan de vara med och gynna det lokala näringslivet.
– Om vi skapar en hemsida där vi listar ortens företag blir det lätt att anlita en lokal rörmockare, säger Torbjörn Andersson.
Förutom att Framtid Stigtomta syftar till att ska skapa en Stigtomtaanda, är nätverket också ett led i en process där Kommunbygderådet undersöker vilka förutsättningar och behov som tolv av kommunens mindre orter har.
I processen träffar representanter för Kommunbygderådet engagerade människor på de aktuella orterna, för att ta fram underlag till en serviceplan.
– Nyköpings kommun är skyldig att ta fram en serviceplan. Den ska fungera som ett underlag när man fattar beslut om investeringar och satsningar på landsbygden, säger Gunnar Casserstedt och Larz Johansson, båda på Kommunbygderådet.
Hur kan Stigtomtaborna engagera sig i Framtid Stigtomta?
– Håll utkik på Facebook. Vi skapar snart en grupp där, säger Pernilla Bergström, odlare på Gröna Rosendal och en av initiativtagarna.