Framtidsgymnasiet vill utöka med 240 elever på yrkesprogram

Det är framför allt tjejer Framtidsgymnasiet i Nyköping vill locka om de får starta fler yrkesprogram. Om allt går i lås kan skolan utöka från dagens maxkapacitet på 150 elever till 390. I dag går ungefär 90 elever på skolan.

Ordförande i utbildning-, arbetsmarknad- och integrationsnämnden Gunilla Andersson (S).

Ordförande i utbildning-, arbetsmarknad- och integrationsnämnden Gunilla Andersson (S).

Foto: Laaksonen Fredrik

Övrigt2017-03-12 16:50

I dag finns industritekniska- och vvs-programmet och fastighetsprogrammet på Framtidsgymnasiet i Nyköping. Utöver de programmen vill skolan även starta flera nya: hantverk, handels- och administration, barn- och fritid och vård- och omsorg. Om hela ansökan till Skolinspektionen går igenom har skolan möjlighet att utöka med 240 elever.

Rektor, Ann-Sofi Forsberg, vid Framtidsgymnasiet i Nyköping ser framför allt ett behov för de elever som är obehöriga efter högstadiet. De eleverna kan först gå en yrkesintroduktion, läsa upp betygen och sedan fortsätta på ett nationellt program.

– Programmen vi själva har i dag är ganska smala och vi ser dessutom ett behov av fler yrkesprogram i Nyköping. Dessutom hoppas vi locka in fler tjejer till vår skola, säger hon.

Hantverksprogrammet finns inte på Nyköpings gymnasium men övriga utbildningar som Framtidsgymnasiet vill starta finns redan där. Vid 2016 antagning fyllde Nyköpings gymnasium alla sina platser. Men inte bara med behöriga förstahandssökande utan fick fylla på med andrahandssökande.

Utöver de behöriga sökte sammanlagt 30 obehöriga elever till utbildningarna i första hand. Nyköpings gymnasium erbjöd sammanlagt 20 platser till de obehöriga i form av yrkesintroduktion, som sedan också fylldes.

– Tittar man på alla elever som är obehöriga, är det ganska många, så det är attraktiva program, säger Ann-Sofi Forsberg.

Ungefär 10 obehöriga elever fick inte sitt förstahandsval efter slutantagningen. Hur ser du på det?

– Det finns många andra obehöriga elever som går på andra introduktionsprogram i den kommunala skolan som vill hitta en bra och snabb väg till examen. Sedan kan det vara så att vi startar utbildningar som redan finns kommunalt men att vi har ett annorlunda arbetssätt, säger Ann-Sofi Forsberg.

På Framtidsgymnasiet erbjöds förra året 56 platser, i årskurs ett, på alla skolans program, inkluderat yrkesintroduktion. Sammanlagt sökte 20 elever i första hand men när slutantagningen var klar hade 38 elever antagits. Idag har skolan nästan fyllt sina platser i årskurs ett.

Hur stor roll spelar det i ert beslut att försöka utöka antalet program?

– Det är klart att det har lite påverkan. Vi vill växa som skola, säger Ann-Sofi Forsberg.

Ordförande Gunilla Andersson (S) i utbildning-, arbetsmarknad- och integrationsnämnden (UAIN) ser negativt på en utökning av utbildningarna vid Framtidsgymnasiet, bortsett från hantverksprogrammet, som inte finns i den kommunala skolan. Hon tror att det blir för få sökande till utbildningarna.

– Det har inte varit någon hög sökbild de senaste åren på de här tre programmen. Det kan skapa problem för både den kommunala skolan och Framtidsgymnasiet som kanske inte får bäring på sina utbildningar, säger hon

Samtidigt ser hon positivt på att grannskolan Nyköpings strand, restaurangskolan, vill utöka sitt utbud av program. De vill också starta handels- och administrationsprogrammet.

– Den inritningen som de vill starta finns inte på den kommunala skolan men det gör den som Framtidsgymnasiet vill erbjuda, säger Gunilla Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om