Från fyra partiledare till fyra enade partier

Övrigt2006-02-23 21:51
För den som har varit med länge i politiken framstår Alliansens konvent som smått surrealistisk. Inte bara för de orange ballongerna och schlagermusiken som dunkar från scenen utan för att flera hundra företrädare för fyra borgerliga partier är samlade för att diskutera ett och samma program. Vi har visserligen vant oss vid att se fyra samspelta partiledare uppträda tillsamman. Men från och med nu är det fyra partier som har samma syn på tillväxt, ekonomisk politik, välfärd och trygghet. Grunden för ett maktskifte är lagd.

Nu tar vi dom, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt segervisst, när han öppnade konventet.

Syftet med arrangemanget är inte att fatta beslut. Efter mötet hos centerledaren i Högfors har sex programgrupper stött och blött partiernas olika förslag och enats om en gemensam agenda som knappast går att rucka på. Det vi ser i Stockholm under dessa två dagar är en manifestation för enighet.

Kontrasten till de politiska motståndarna är tydlig med tre partier som varken vet vad de vill eller vart de är på väg - och som inte ens gillar varandra. Är det äldrevård, dyrare flygresor för vanligt folk eller kommunism som vänstern går till val på?

Resultatet har blivit en bakvänd politik konstaterade kristdemokraternas Göran Hägglund, med lagar som sätter stopp för mer vård och bra skolor. Den ovanligt spirituelle Hägglund beskrev inlevelsefullt i sitt tal hur han tyckte sig höra Göran Persson säga god natt när han stiger upp och god morgon när han går och lägger sig.

I dag fortsätter konventet med fler partiledare och fler tal. Och även om det inte kommer några nyheter är intresset från medierna stort. Här sitter nämligen ett brokigt gäng som har börjat gilla varandra och som är fast beslutna att ta över.

Men än är det alldeles för tidigt för de borgerliga att ropa hej. Opinionsmätningarna visar att ställningen mellan blocken är jämn. Att Alliansens försprång minskar beror inte på att socialdemokraterna vinner debatterna utan att de har dragit i gång sitt propagandamaskineri med hjälp av amerikanska konsulter. Handelsbankens enkät bland aktörerna på finansmarknaden bör ses som ett varningstecken där en stor majoritet räknar med att Göran Persson sitter kvar även efter valet.

Konventet är bra men långt ifrån tillräckligt för att vinna väljarnas förtroende. Nu är de borgerliga partierna ett team. Nu måste de ge sig ut bland väljarna och övertyga dem om att en ny politik är bra för alla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om