Från gymnastikdirektörer till pjattar i Nicolaiskolan

Övrigt2002-02-27 17:52
Snart kommer den första boken om Nyköpings skolhistoria. Boken sträcker sig från 1800-talet till pokerspel i kartrummet under 60-talet.
Vi ville skriva en skolhistoria åt Nyköping, eftersom det faktiskt var här som den moderna skolan i Sverige startade, säger bokens författare Göran Hedin. Han tidigare varit rektor på Tessinskolan.
I boken berättar några kända Nyköpingsbor om sina minnen från skoltiden. Bland annat medverkar Janne Carlsson, Åke Holstein, Åke Holm och Jan Lorentzon. Göran Ekelund som är klubbmästare i Nyköpingspojkarna skriver hur det var att gå på läroverket på 40-talet.
På gymnastiken fick vi lära oss att lyfta på mössan och hälsa på läraren. Gymnastikdirektören tejpade upp linjer där vi fick ta av mössan, titta läraren i ögonen och sätta på mössan igen.
Men även om disciplinen var aningen hårdare då råkade lärarna också ut för en del trick under Ekelunds tid.
När vi hade en vikarie lyckades vi smyga ner i en golvlucka längst bak i klassrummet utan att hon märkte något. Därunder fanns en hemlig gång som ledde in i kartrummet, och där stod nästan halva klassen i slutet av lektionen. Sen gick vi tillbaka till klassrummet och knackade på. Vikarien förstod ingenting.
Trots respekten för lärarna hade eleverna namn på de flesta av dem: Pjatten, Älgen, Stackars Anna och Hin Håle. Namnen hängde ofta ihop med lärarens personlighet.
Många av lärarprofilerna har tyvärr försvunnit i dag, säger Göran Hedin. På den tiden fanns en spänning mellan lärare och elever som gjorde att lärarna kunde leva ut mer. I dag har lärarna och eleverna oftast en vänskapsrelation.
Men fastän profilerna försvunnit från skolorna, tycker både Göran Hedin och Göran Ekelund att undervisningen är bättre nu.
Man får inte glömma att det var en selekterad skola på den tiden. Då bestämde läraren takten, och det var upp till eleverna att hänga med. Nu går alla i skolan och pedagogiken går ut på att alla ska ta del av undervisningen.
Men även om skolan förändrats finns det mycket som är sig likt.
När man läser dikter i gamla skoltidningar från början av 1900-talet kan man se att många elever var vilsna och hade dålig självkänsla. Samma sak upplever nog många i dag, även om de uttrycker det på ett annat sätt.
Men överlag har de flesta i boken ändå haft en lycklig skoltid.
Vi vill visa den framtidstro och det intresse för kunskap som många fann i sin utbildning, säger Göran Ekelund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om