H C, som han kallas, är den som ligger bakom ett av landets svåraste korsord, det som återfinns i Svenska Dagbladet. Dessutom gör han kryss i Hemmets Veckotidning och tillsammans med hustrun Stina Berge i tidningen VI.
– Återanvända äldre kryss i Aftonbladet, Bra Korsord och Mästarkryss fungerar som ”pensionsförsäkring”.
Korsord är omtyckt och vanebildande av många människor i alla åldrar och ur alla samhällsklasser. För många av dem är till och med valet av tidningsprenumeration beroende av kvaliteten på korsordet.
Förr var rutorna handtextade men i dag skapas de i datorn. När han jobbade i Skeppsta skola så använde de det fantastiska hantverket att texta, berättar H C.
– Barnen fick i uppgift att skriva fyra ord i en ruta på 12 millimeter. De tyckte det var så kul att de blev drivna att klara uppgiften, samtidigt som de lärde sig något.
När man pratar med H C så inser man att han verkligen har ett genuint intresse för ord och språk.
– Konsten är väl att skapa motsatsen till "tristafylleriövningar". En kvinna skrev en gång i ett brev att kryssen var hennes ljus i mörkret, hennes universitet. Då blir man ju rätt nöjd och stolt. Å andra sidan har jag även fått brev som börjar "Hur j-la dum i huvudet..".
Men korsord handlar inte om fakta och allmänbildning utan om förmågan att associera fritt. Att kunna vrida på orden och dess betydelse. Humor är inte heller fel i sammanhanget, inflikar H C.
– Lita aldrig på att det du läser verkligen är vad där står. Det är huvudregeln. Jag har även gjort en lista med de 100 vanligaste "svåra" orden som är en bra ingång för vana lösare, säger H C.
– Nycklar till gåtan TVÅ och FYRA kan ha lösningen verb.
Det tar tid att skapa korsord. En kväll upptäckte han att han hade en deadline dagen efter till SvD. Klockan 21 satte han sig ner vid datorn och vid femtiden på morgonen hade han levererat.
– Det roliga var att jag därefter fick mejl från en kollega som skrev att det "korsordet var förbanne mig det bästa kryss du gjort." berättar HC Nygård som även sysslar med mer traditionell bildkonst.
Under flera år har han deltagit i Gnesta konstrunda med sina bilder, fotografier som han bearbetat med äggtemperafärger och dylikt.
Just nu är han aktuell med porträtt på artister som spelat på Skottvång. Som en skugga har han fångat artisterna. Ibland har han till och med stått mitt i en buske vid scenkanten och plåtat.
– Det är ögonblicket jag vill fånga, säger han och pekar på en bild av reggaebandet Svenska Akademiens frontfigurer.
– Av flera hundra bilder som jag tog på dem så är det bara den här enda som dög. De stod ju inte still en sekund, säger H C och skrattar.
Utställningen hänger på Skottvångs museum.