Från manligt festspeltill hyllning av kvinnan

Från mansväldet i Gästabudsspelen har nu Lennart Lidström tagit steget till kvinnornas värld. I veckan kommer hans uppsättning Kvinnor på en bro till Oxelösund. Pjäsen är tänkt som en hyllning till kvinnan mitt i livet.

Övrigt2004-04-19 19:08
Solen skiner från ett fortfarande vintervitt Tromsö, rapporterar Lennart Lidström när SN ringer upp. Han är i trakten för att regissera en pjäs och Lennart Lidström väntar intensivt på att sommaren och midnattssolen ska komma för att tina upp snötäckena. Vanligtvis bor han i Oslo, med den norska frun som lockade honom bort från Sverige.
På den svenska hemmaplanen är han aktuell med pjäsen Kvinnor på en bro. Uppsättningen ingår i Riksteaterns turnerande utbud och landar i Oxelösund på onsdag. Pjäsen är den tredje delen i en trilogi om familjelivet.

Den handlar om systrarna Blomdal, Beatrice och Betty, två medelålders, excentriska kvinnor. Enligt Riksteaterns beskrivning har Beatrice mental inkontinens, medan Betty jobbar hårt för att bara klara av att ta hand om sig själv.
Det låter som en inte helt positiv bild av kvinnan i medelåldern, men Lennart Lidström beskriver ändå pjäsen som en hyllning till kvinnan.
Ja, vad skulle vi stackars pojkar göra utan kvinnorna? Kvinnor är så fantastiska! Jag tycker helt enkelt om kvinnor, det var därför pjäsen blev till.

Idén till trilogin växte fram genom att Lennart Lidström levde familjeliv och snappade upp insikter om det även från vänner och bekanta. Han skrev ner det han upplevde under flera år. Under skrivandet kom även två gästabudsspel till för Nyköpings del.
Att gestalta kvinnors liv innebar en svårighet, menar han, och det var att han inte är kvinna själv.
Det var ju jäkligt kul, men lite problem med att jag inte riktigt kan sätta mig in i hur kvinnor tänker. Men samtidigt umgås jag mycket med kvinnor och har massor av kvinnliga kolleger. Jag pratade och pratar med kvinnor dagligen och fick inspiration av det.
Kritiken hittills har varit mestadels positiv, tror Lennart Lidström. Genom sin självvalda exil får han ganska sporadisk information om recensioner, det blir mest sådant som kontaktpersonerna i Sverige skickar vidare.
Men får han negativa recensioner tar han inte illa vid sig för det, menar han.
Tål man inte kritik är det fel bransch! Man får finna sig i att andra uppfattar saker annorlunda. Jag framför hur jag upplever det i en pjäs och andra kanske har en annan åsikt och trycker den i en tidning. Det är yttrandefrihet, tack och lov.

Något av det som han är mest stolt över i sin produktion är det han har skrivit för Nyköpings gästabud.
Han har ännu inte sett dem framföras, men hoppas att kunna göra det till sommaren. Till hösten ska han sätta sig ner och skriva något nytt. Vad vet han inte än.
Jag kan tyvärr inte berätta mycket mer eftersom jag inte vet själv. Men familjelivet brukar ge upphov till en hel del, jag är mitt uppe i det!
Mia Benson, som spelar Betty beskriver pjäsen som en komedi som bitvis är ganska svart, som livet är.
Det handlar om alla människors situation, inte bara kvinnors. Hur man ska hinna med allting, både vara intellektuell, ha känsla och moral och dessutom vara snygg och samtidigt hitta söka sig en mening med varför man håller på, säger Mia Benson.

Hon och Marie Ahl kände igen sig i manuset, fastän historien är ganska skruvad. Lennart Lidström och Mia Benson känner varandra genom tiden i Fria proteatern under vänstervågen i Sverige.
Det var jätteroligt att jobba med Lennart igen. Vi kan skratta åt förr i tiden när allt var så allvarligt, då det var så viktigt att vara radikal och tänka rätt. Vi har nog blivit lite mer vidsynta. I den här pjäsen blir det inga pekpinnar, för vi vet inte bättre än några andra hur man ska bete sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om