Från mörker till ljus när kyrkan laddar för påsk

Påskägg, solskensskidåkning i fjällen och färglada fjädrar i alla ära. Hur man än vrider och vänder på det handlar påsken i grunden om religion. I Oxelösunds församling laddar man för en av de mest gudstjänsttäta högtiderna under året.

Högsäsong i S:t Botvid och de flesta andra kyrkor runt om i östra Sörmland. Påskfirandet börjar i mörker och slutar i ljus.

Högsäsong i S:t Botvid och de flesta andra kyrkor runt om i östra Sörmland. Påskfirandet börjar i mörker och slutar i ljus.

Foto:

Övrigt2018-03-28 09:00

– Under skärtorsdagen har vi en gudstjänst på kvällen som handlar om hur Jesus instiftade nattvarden. Då får alla i församlingen vara med och duka av altaret, det är enda gången på hela året som det är helt tomt. Det känns som en viktig gudstjänst. Under långfredagen har vi en stilla gudstjänst med mycket texter och stilla musik och eftertanke då vi begrundar det som hände på korset, säger Mattias Bähr.

Påsken i kyrkan börjar alltså i mörker men vänds till något positivt.

– Det här är ett drama från mörker till ljus där vi får följa med under Jesus sista dagar. På lördagen har vi en påsknattsmässa som blir upptakten till hela påsken. Då exploderar hela kyrkan av glädje och sång och vi dukar altaret igen, fortsätter Mattias Bähr.

Vi kan våga hoppas på ljuset och framtiden

Tillsammans med julen är påsken den mest intensiva tiden för kyrkan och något händer i princip varje dag. Under veckan innan påsken har det ordnats ett påskspel för skolklasser och under den så kallade stilla veckan har man även hunnit med en välgörenhetskonsert med elever från Oxelösunds Musikskola, Breviksskolan, Calle Hellström, S:t Botvids kyrkokör, Tommy Andersson, Barbro Westergren och Irina Söderberg.

Under påskdagen blir det en påskfest/pääsiäisjuhla på både finska och svenska – då det finns många finländare i församlingen – med ett efterföljande knytkalas.

– Det är ett sätt för alla att dela med sig och bidra med de förmågor vi har tillsammans. Vi delar på något och det känns bra, säger Bähr.

I tider då Svenska kyrkan under många år tappat medlemmar tycker Bähr att de som finns i församlingen blivit desto mer engagerade.

– Jag tycker att jag märker att intresset för påsken ökar mer och mer. Teologin i den är viktig, att vi kan våga hoppas på ljuset och framtiden.

Och så blir påsken i Nyköpings församling

Skärtorsdagsmässor i S:t Nicolai kyrka, Mariakapellet, S:ta Katarina kyrka, Alla Helgona kyrka, Oppebykyrkan och Franciscuskapellet.

Långfredagsgudstjänster i Alla Helgona kyrka, Oppebykyrkan, S:t Nicolai kyrka, Mariakapellet och Franciscuskapellet.

Musikandakt på långfredagen i S:ta Katarina kyrka.

Gemenskapens påsk (anmälningstiden har gått ut) på påskafton klockan 15 i S:t Nicolai församlingshem. På påskafton är det även påsknattsmässa i S:t Nicolai kyrka.

På påskdagen är det familjemässa i Alla Helgona kyrka, påskdagsmässa i Oppebykyrkan, S:t Nicolai kyrka och Franciscuskapellet, högmässa i Mariakapellet och påskfest i S:ta Katarina kyrka.

På Annandag påsk är det Emmausmässa i Svärta kyrka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!