Fredsargumentet är inget att fnysa åt
Det finns, eller rättare sagt borde finnas goda argument både på ja- som på nej-sidan inför folkomröstningen om euron i höst. Men i onsdagens partiledardebatt i riksdagen var de goda argumenten på nej-sidan fåtaliga.
Det är synd, eftersom avskaffandet av den svenska riksbanken tål att diskuteras och inte är oproblematiskt. Men i förlängningen väger ja-argumenten över. Varken Sverige eller EU är ett idealiskt valutaområde. Att samma ränta inte är optimal i Berlin när den är det i Rom är inte konstigare än att samma ränta inte är optimal för Tornedalen när den är det i Mälardalen. Med euron blir vi del av en större och starkare valuta som i förlängningen står starkare än den svenska krona som vi sett urholkas genom decennierna.
När vänsterledarvikarien tar fram sin stora burk med svart målarfärg och varnar för Europas förenta stater, för hänsynslösa maktmänniskor som tänker göra folk arbetslösa och fattiga på pin kiv, kvinnorna än mindre jämställda och ja, alla andra hemskheter som går att få fram, är det ett svek mot debatten.
Det blir varken undergång eller himmelrike om Sverige väljer att ställa sig sida vid sida med sina europeiska grannar och använda samma valuta. Men vi visar att vi är beredda att ta del av ansvaret för Europas framtid, att fortsätta arbeta för fred och frihandel. Och det är en poäng som väger tungt.
Tyvärr valde såväl Hoffman som Wetterstrand att fnysa åt fredsargumentet. Hoffman med motiveringen att valutan i Irak inte hindrade Saddam Hussein att gasa sin befolkning. Vänsterns problem att se skillnaderna mellan demokrati och diktatur är välbekant, men detta var väl ändå att helt tappa greppet. EU:s vision är ju att bygga broar mellan folkgrupper och minska nationalismens spänningar.
Att vänstern, precis som 1994, vill sätta sig ensam på en öde ö i ett hav av samarbete är ett mycket gott argument att lyssna noga på vad de fyra partier som förespråkar ett ja verkligen säger. De lovar inte guld och gröna skogar. De talar om bättre förutsättningar för handel och tillväxt. De vill ta sin del av ansvaret i arbetet för ett fredligt Europa. Utan järnridåer och nationalistisk isolationism.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!