Frejaskolan kan bli en guldko
Frejaskolan i Gnesta är en av tre i Sverige som fortfarande har chansen i Arlas årliga tävling, Guldkon, i matglädje och matinspiration.
Vi har helt underbara elever här, säger hon och myser i soffan i fikarummet.
Arlas tävling heter Guldkon och i den utses den svenska skolrestaurang som bäst främjar matglädje och inspiration till gästerna. Naturligtvis är det av största vikt att maten är god, men det räcker inte hela vägen.
Det viktigaste är ett vänligt bemötande, då är eleverna vänliga tillbaka, säger Susanne Gustavsson.
Mat ska stoppas i munnen och då är det bättre att den smakar bra än dåligt eller inte alls. Elever växer och behöver få i sig något ifrån kostcirkelns alla delar.
Här på Freja har vi alltid ett vegetariskt alternativ till huvudrätten. Ofta finns även ytterligare rätter, vi har även flera sorters sallader och bröd.
Evelyn Hultkvist i 2a har precis lagt upp en ordentligt portion fiskgratäng och sedan styrt stegen mot en sittplats.
Det är så gott här att man måste vräka i sig, säger hon.
Det hon har på tallriken kommer förmodligen inte räcka hela vägen.
Jag brukar ta flera gånger.
Hon klämmer ihop en grön ärta mellan tummen och pekfingret och lyckas sedan få in den i munnen utan att tappa den på matsalsgolvet. Hela numret är en balansakt och Evelyn ser nöjd ut efteråt när hon tittar upp från tallriken. Hon och klasskompisarna skyndar iväg till matbordet för att få i sig ännu en festmåltid.
Susanne Gustavsson hjälper vilsna elever rätt med några vänliga ord och ett leende.
Vi har 750 ätande här varje dag av drygt 800 elever och det är jättemycket, säger hon.
Men frågor om knep och genvägar till en god måltid vill hon inte svara på. Om det finns några så behåller hon dem för sig själv.
Den 6 april avslöjas det på Grand hotel i Stockholm vilken av de tre finalisterna som får en guldko och därmed ett stipendium på 20 000 kronor till personalutbildning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!