Fridykare tävlade i gammalt kalkbrott

Allt är tyst och stilla. En koncentrerad samling dykare gör sig beredda att simma ner i djupet utan syrgas. I helgen arrangerades årets upplaga av riksmästerskapet i fridykning vid Vagnhärads vattenfyllda kalkbrott.

Övrigt2002-06-30 23:11
Inte helt osökt kommer man att tänka på scener ur filmen Det stora blå. Vattnet är blågrönt och alldeles lungt. Längs kalkbrottets väggar förbereder sig svartklädda dykare genom avslappningsövningar och meditation. Det gäller att få ner pulsen innan det är dags att dyka. Sammanlagt 28 fridykare är på plats och fast det är riksmästerskap finns här även dykare från Danmark, Österrike och Finland.
Dagens tävling heter Konstant vikt. Den går ut på att ta sig så långt under vattenytan som möjligt med hjälp av ett enda andetag. Dykaren simmar ner längs en lina som mäter dykdjupet.
Djupet meddelas i förväg och väl nere på rätt nivå drar dykaren loss en markering som visar hur långt ner han eller hon varit. Maxdjupet i Vagnhärads kalkbrott är 42 meter. Utrustningen består av våtdräkt, simfenor och cyklop.

Liksom i andra äventyrssporter handlar det om risktagande. Därför är arrangemanget omgärdat av stor säkerhet. Under vattnet ligger dykare med syrgastuber som kan rycka in om det behövs, berättar domaren Gunnar Nordström.
Uppvärmning och flera träningsdyk får igång de tävlandes dykreflexer. De anpassar människan till vattnet och får ner hjärtslagen
Visst händer det att någon tuppar av på grund av syrebrist men det är inte särskilt vanligt, speciellt inte under tävling, säger läkaren Anders Kjellberg.

Nyköpingsfödde Peter Lindholm är doktorand vid Karolinska Institutet i Stockholm. Han forskar på människans förmåga att hålla andan under vatten.
Är man vältränad går det att hålla andan i fem, sex minuter, säger han.
Fridykning kan vara jättefarligt utan utbildning. Man måste vara påläst, kunna tryckutjämna bra och vara vältränad för att klara av det, fortsätter han.
Sporten är relativt ny i Sverige. Den har utvecklats ur snorkling och medelhavskt harpunfiske.
Oskar Tiger från Stockholm ska göra sitt dyk om ett par timmar. Han började fridyka för ett par år sedan och vill hela tiden förbättra sin prestation.
Det är en mycket speciell känsla att vara under vattnet och sväva omkring fritt, säger han. Som att klättra i berg, en utmaning.
Arrangörerna ser ett ökat intresse för grenen. I år är det första gången kvinnor är med i tävlingen.
Tjejer har bra förutsättningar för fridykning. De är ofta mer uthålliga än killarna, säger Anna Lindström, presskontakt.Hanna Oscarsson
0158-102 06 hanna.oscarsson@sn.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om